Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:06 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corpul de control al Ministerului Sănătății, în acțiune la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București

ro

02 Jun, 2016 13:47 715 Marime text
Ministerul Sănătății a hotărât organizarea unei acțiuni comune a Corpului de control împreună cu Serviciul de Medicină de Urgență care să analizeze dacă sunt adevărate informațiile apărute în presă despre modul în care sunt folosite medicamentele la unitatea ATI a Spitalului „Sf. Pantelimon” din București.
 
„Controlul va avea loc săptămâna viitoare, după finalizarea celor care se desfășoară în acest moment în județele Mureș și Buzău. Acțiunea va merge în paralel cu ancheta internă de la Spitalul 'Sf. Pantelimon'”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății (MS).
 
Reprezentanții ministerului trag un semnal de alarmă cu privire la discriminarea pe criterii de vârstă la pacienții din ATI, lucru care potrivit MS este inacceptabil.
 
„Discriminarea pe criterii de vârstă sau orice altă formă de discriminare între pacienți, în cadrul acestui program sau oricare altul, este inacceptabilă și reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România. În cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon, acuzațiile vehiculate în presă trebuie investigate. (...) Ministerul Sănătății afirmă cu tărie că drepturile pacienților nu sunt negociabile”, menționează reprezentanții Ministerului Sănătății.
 
AP-ATI (Acțiunea Prioritară ATI) este un program gândit de minister pentru a urmări un pacient critic a cărui viață este amenințată, indiferent dacă acesta este asigurat sau nu, și menit să asigure cheltuielile cu tratamentul acestuia, se mai arată în comunicat.
 
Acțiunea Prioritară este reglementată în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 447/2015, modificat prin Ordinul 966/2015. Articolul 20 reglementează ce achiziții se pot face în unitățile ATI și decontate din AP-ATI, iar articolul 21 definește criteriile de eligibilitate pentru diagnostice, nu pentru pacienți.
 
Principiul de funcționare al AP-ATI este următorul: pe baza facturilor înaintate de unitățile spitalicești din luna precedentă, decontarea cheltuielilor se asigură, la cerere, în luna următoare, după verificarea documentației necesare.
 
In comunicat se mai precizează faptul că în 2016, Spitalul „Sf. Pantelimon” din București are un buget pentru ATI de 1,7 milioane de lei, din care 400.000 lei pentru ATI Neonatologie.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii