Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:19 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cooperare între polițiștii români și partenerii din state Schengen

ro

21 Aug, 2016 15:54 971 Marime text
România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010.

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 642 persoane, 81 de autovehicule, 44 documente, 14 plăcuţe de înmatriculare auto și 2 certificate de înmatriculare, care făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.

Autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen din octombrie 2010, iar din aprilie 2013, la cel de a doua generaţie (SIS II), sistem ce a devenit funcţional şi în România, la fel ca în celelalte state membre Schengen.

În urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada 12 – 19 august a.c., au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 476 persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen).  

Poliţiştii români au pus în aplicare 17 mandate europene de arestare, au depistat 199 persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 14 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

De asemenea, pe teritoriul României, au fost identificate 72 de autovehicule ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale, fiind ridicate 37 de documente, 13 plăcuţe de înmatriculare şi 2 certificate de înmatriculare.

Totodată, 166 persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dintre acestea, 32 erau urmărite de Poliţia Română în baza unor mandate europene de arestare, 9 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 3 persoane erau semnalate dispărute de autorităţile române.

Partenerii din statele membre au identificat 9 autovehicule și 7 documente căutate de autorităţile române, în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii