Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:07 29 03 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Control judiciar pentru fostul președinte CJ Brașov, Aristotel Adrian Căncescu

ro

15 Sep, 2016 16:06 1322 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de astăzi, faţă de următorii inculpați:
  • Aristotel Adrian Căncescu, la data faptei, președinte al Consiliului Județean Brașov, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul, în formă continuată,
  • Gavril Matei, la data faptei, consilier județean, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • Lucia Cristina Grama, la data faptelor, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-au reținut două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul George Scripcaru, la data faptei şi în prezent, primar al municipiului Brașov, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul.
       
În perioada 2013-2014, inculpații Gavril Matei și Lucia Cristina Grama, în baza unei înțelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Aristotel Adrian Căncescu, au făcut demersuri pentru obţinerea nelegală a unei suprafeţe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov.
 
De fapt, Gavril Matei identificase anterior oportunitatea deschiderii unei farmacii în curtea spitalului judeţean, locaţie care asigura cel mai bun vad comercial pentru o astfel de activitate, cu atât mai mult cu cât conducerea spitalului refuzase până la acel moment să permită amplasarea unei astfel de unități. Refuzul fusese motivat prin aceea că astfel ar fi fost avantajată o singură firmă care ar fi făcut concurenţă neloială celorlalte.
 
Concret, Aristotel Adrian Căncescu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, îndeplinindu-și în mod necorespunzător  atribuţiile de serviciu, dar şi cu încălcarea prevederilor legale, a făcut demersuri pentru  adoptarea  şi, ulterior, semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, fără existenţa unei justificări de necesitate şi oportunitate în interes public şi chiar în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului.
 
Acționând în această manieră, Aristotel Adrian Căncescu a urmărit obţinerea de foloase necuvenite  de către inculpatul Matei Gavril care controla în fapt mai multe societăți comerciale, constând în edificarea unei construcţii pe domeniul public în care ultimul să desfăşoare activităţi comerciale în interesul său privat.
 
După adoptarea hotărârii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a organizat, în data de 6 septembrie 2013, licitaţia publică cu strigare, după ce anterior caietul de sarcini fusese cumpărat de trei firme controlate de Gavril Matei.
 
Licitația a fost adjudecată de societatea administrată de inculpata Lucia Cristina Grama, în condiţiile în care a mai existat o singură ofertă concurentă, care însă a licitat pentru un preţ mai mic decât preţul de pornire al licitaţiei.
 
În  aceeaşi zi, Lucia Cristina Grama a adus la cunoştinţa conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, faptul că suprafaţa de 110 mp astfel închiriată urma să fie destinată construcţiei unei clădiri pentru desfăşurarea de activităţi comerciale.
 
Întrucât societatea respectivă nu îndeplinea condițiile pentru obţinerea autorizaţiei de construire  (nu era titularul dreptului real şi bunul făcea parte din domeniul public al județului Braşov), profitând de calitatea de consilier judeţean şi membru al unui partid politic, dar şi de susţinerea din partea preşedintelui Căncescu Aristotel Adrian, inculpatul Gavril Matei şi-a exercitat influenţa la nivelul funcţionarilor Primăriei Municipiului Braşov în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, chiar dacă nu erau îndeplinite condiţiile legale.
 
Urmare a acestor demersuri, la data de 7 noiembrie 2013, a fost eliberată o autorizaţie de construire ce a fost semnată printre alții și de suspectul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Brașov, care cunoștea faptul că aceasta fusese emisă fără să fie îndeplinite condițiile impuse de lege.
 
După obţinerea în mod nelegal a autorizaţiei de construire,  societatea respectivă a edificat pe terenul respectiv o construcție pe o suprafață mai mare decât cea închiriată, ocupând abuziv 40,29 mp din domeniul public.
 
Această situaţie a fost semnalată de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, care a solicitat Consiliului Judeţean Braşov un punct de vedere raportat la neregulile semnalate.
Deşi i s-au adus la cunoştinţă aceste aspecte, Aristotel Adrian Căncescu a făcut presiuni asupra funcţionarilor din aparatul administrativ al Consiliului Județean pentru modificarea contractului inițial în favoarea societății controlate de Gavril Matei, atât prin mărirea suprafeţei, cât şi pentru acordarea dreptului firmei private de a subînchiria spaţiul menţionat, dar aceasta să se realizeze fără adoptarea unei noi hotărâri de Consiliu Județean.
 
De asemenea, Aristotel Adrian Căncescu a tergiversat și întocmirea unui răspuns către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, permiţând astfel folosirea terenului închiriat, precum şi subînchirierea clădirii edificate, cu încălcarea prevederilor legale şi contractuale, peste limita de spaţiu atribuit iniţial. 
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte următoarele obligații:
  • să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați,
  • să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
  • să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,
  • să nu depășească limita teritorială a județului Brașov (în cazul inculpatului Căncescu Aristotel Adrian ) și a României (în cazul celorlalți doi inculpați), decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
  • să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Ti-a placut articolul?

Comentarii