Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:29 17 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contabilul unei firme, reținut de procurorii DNA pentru dare de mită

ro

27 May, 2016 10:04 2022 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de ieri, a inculpatului Adrian Andrei Coca, contabil la o societate comercială, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
 
La data de 27 mai 2016, inculpatul Coca Adrian Andrei  urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 26.05.2016, față de inculpata Radu Mădălina, administrator în fapt al aceleiași societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
 
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În data de 12 aprilie 2016, inculpatul Coca Adrian Andrei, i-a promis suma de 20.000 euro unei persoane cu funcția de inspector antifraudă în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Bucureşti (martor denunțător în cauză), astfel ca în schimb funcţionarul public să constate un prejudiciu mai mic adus bugetului de stat prin sustragere de la plata obligațiilor fiscale, față de cel estimat prin actul de control care era de  4.000.000 lei.
 
În același scop, în data de 21 aprilie 2016, cunoscând promisiunea anterioară de remitere a sumei de 20.000 euro, inculpata Radu Mădălina, administrator de fapt al societății, i-a dat martorului denunțător o primă tranșă de 49.600 lei.
 
În aceeași zi, după primirea primei tranșe, inculpații Coca Adrian Andrei și Radu Mădălina au negociat cuantumul prejudiciului ce urma a fi stabilit în urma controlului, acceptând în final suma de aproximativ 200.000 euro (în jur de 900.000 lei), față de 4.000.000 lei după cum se estima.
 
Ulterior, în data de 26 aprilie 2016, inculpatul Coca Adrian Andrei din i-a dat efectiv martorului denunțător, suma de 40.000 lei, reprezentând cea de-a doua tranşă.
 
Cele două sume de bani primite cu titlu de mită au fost predate Direcției Naționale Anticorupție de către martorul denunțător imediat după ce au fost primite de la inculpați.
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Radu Mădălina trebuie să respecte următoarele obligaţii:
 
a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală şi Poliția Orașului Voluntari, ori de câte ori este chemată;
b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală şi Poliția Orașului Voluntari cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la IPJ Ilfov - Poliția Orașului Voluntari conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată.
d) să nu depăşească limita teritorială a  României,  decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Structura Centrală;
e) să nu ia legătura, direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpatul Coca Adrian Andrei;
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;
 
Inculpatei Radu Mădălina i s-a atras atenţia că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
Inculpaților Coca Adrian Andrei și Radu Mădălina li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii