Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:26 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări publice pe marginea Legii privind liberul acces la informațiile de interes public

ro

11 May, 2016 14:43 883 Marime text
După o amplă perioadă de evaluare privind aplicarea legislației transparenței în România, la nivelul a  peste 200 de instituții reprezentantive pentru sistemul public central și local respectiv după o perioadă extinsă de consultare intereministerială, dublată de una de dezbatere și consultare cu societatea civilă, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC), în temeiul H.G. nr. 961/2015 care îi stabilește atribuțiile în domeniul politicilor de transparență, lansează astăzi, în dezbatere publică, Proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 123/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
 
”Durata limitată a mandatului asumat de actualul Cabinet în raport cu necesitatea unei perioade extinse pentru amendarea legilor stabilind regulile în domeniul transparenței, caracterul independent al Guvernului și o serie de factori care ar putea afecta, în mod negativ, rezultatul final ne-au determinat să decidem concentrarea eforturilor noastre în continuare pentru îmbunătățirea normelor de aplicare a Legii nr. 544/2001, și nu a legii. Discuțiile la nivel de specialiști (în baza unui Ordin al Ministrului MCPDC prin care s-a nominalizat un grup de lucru inter-ministerial cu un mandat scurt și explicit în direcția evaluării actualei situații și a potențialelor soluții) și la nivel de experți neguvernamentali cu practică în aplicarea legilor menționate dar și sesiunile de dezbateri online, inclusiv cu prefecturile, au fost concludente pentru a lua decizia de a ne concentra toate eforturile pentru îmbunătățirea Normelor de aplicare pentru Legea nr. 544/2001”, după cum spun cei de la MCPDC.
 
Cealaltă lege fundamentală în domeniul practicării transparenței în sistemul public - Legea nr. 52/2003, legea transparenței decizionale, nu prevede posibilitatea redactării de norme, motiv pentru care MCPDC a finalizat recent un Ghid privind un proces transparent și eficient de dezbatere publică în administrație, asumat împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), varianta finală urmând a fi expediată tuturor celor peste 3.000 de UAT-uri din țară.
 
Textul propunerii de modificare a Normelor privind aplicarea Legii nr. 544/2001 și Nota de fundamentare pot fi consultate pe site-ul MCPDC http://goo.gl/9yjxdR pot fi trimise oricărei persoane interesate respectiv pot fi consultate la sediul Ministerului din Piața Victoriei nr. 1 pe baza unei programări prealabile. Propunerea lansată astăzi de MCPDC ține cont de evoluțiile în comunicarea dintre administrație și societatea civilă, elimină neconcordanțe cu textul legii dar și potențiale bariere administrative în accesul cetățenilor la informații de interes public.
 
MCDC așteptă orice propunere, sugestie sau opinie cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus  consultării publice până la data de 25 mai 2015, folosind oricare dintre căile de contact: prin email la responsabilul MCPDC de aplicarea legii nr. 52/2003 - legea transparenței decizionale în temeiul căreia organizăm prezenta consultare publică, Cristina Albulescu: cristina.albulescu@gov.ro și secretariat.mcpdc@gov.ro sau prin fax la 021 318 11 86, ori prin poștă, pe adresa  pe adresa: Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Piața Victoriei nr. 1.
 
Ministerul roagă ca transmiterea de materiale pe această temă să poarte mențiunea: „Propuneri privind proiectul de hotărâre a Guvernului privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 123/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de inters public”.
 
Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii