Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţeanul Valeriu Petcu a luat trofeul “Om Bun”

ro

19 Dec, 2013 08:11 2545 Marime text
A XXIII-a ediţie a celui mai longeviv festival (desfăşurat fără întrerupere) din România s-a încheiat miercuri seara, la secţiunea concurs detaşându-se Valeriu Petcu din Constanţa.
Câştigătorul trofeului 'Om Bun' are o poveste mai mult decât interesantă: a început să cânte folk la începutul anilor '80, debutând la cenaclul Eveniment din Constanţa şi după câteva concerte a 'dispărut'. De fapt, a plecat pe mare şi dus a fost.

A revenit în 2010, s-a apucat din nou de cântat, reluând totul aşa cum ştia el că era în anii '80. De aceea Petcu cântă un folk autentic, nealterat de modernism, de obicei, cu muzica şi versurile proprii. În concurs a impresionat cu piesa proprie 'Emoţii din trecut' dar şi cu o poezie scrisă de Adrian Maftei (şi găsită pe facebook!) pentru care a compus muzica potrivită: 'Cămaşa de stele'.
Rareori se întâmplă ca toţi cei din juriu să fie de acord cu un premiu sau altul, dar la Valeriu Petcu a fost unanimitate. Juriul, condus de Titus Andrei, i-a avut în componenţă pe George Stanca, Sorin Minghiat, Horaţiu 'Bebe' Paraschivescu, Mihai Cosmin Popescu, Nora Miskowski şi Victor Drăgan. Premiul I a fost câştigat de un grup din Brăila (chitară, vioară, fluier, chitară bas plus voci), intitulat Antic. Într-o formulă modificată (fără liderul Marian Marinescu), brăilenii au interpretat cântecele 'Pasăre rară' şi 'Frumoasa stea', pe versurile lui Marian Marinescu şi muzică proprie. Locul II i-a revenit lui Lucian Arghire (Bucureşti), care a cântat 'Locul cel mai sigur' şi 'Poveste perpetuă' (versuri şi muzică proprii).

Studentă la Arhitectură, Ana – Maria Băiţel a luat locul III dar şi un premiu oferit de George Stanca pentru “opţiunea mesajului spiritual din poezia de Mihai Eminescu”. Ea a mai cântat şi cântecul “A venit să vadă mieii”, versuri George Damian. Romeo Mocanu din Bucureşti a câştigat Premiul Valeriu Sterian, cântând 'Amintire' (versuri Mircea Micu) şi 'Grâu păzit de maci' (versuri  Mircea Dinescu). În loc de încheiere, câteva vorbe de la Titus Andrei (Radio România): “În cei 23 de ani,   a lansat mulţi folkişti de talent, solişti şi trupe, care, acum susţin recitaluri la alte festivaluri din ţară...Deasemenea, de fiecare dată, festivalul şi-a premiat “corifeii” pentru întreaga lor activitate. Singurul fără, Victor Socaciu - organizatorul.  L-am  “avertizat” de pe acum, că peste doi ani, la ediţia cu nr.25, va fi obligat de juriu să primească premiul!” 

Sursa: jurnalul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Lucica sava 20 Dec, 2013 08:19 Din cele citite cu OM bun, cazul pe care-l cunosc, într-adevăr mi se pare că merită acest OM Bun. Scriitorul român-american Amarad-Claudio Trincka găsit în registrele Bibliotecii nationale române, venit în România ca voluntar la Uniunea Internatională a Artistilor Romani, să construiască o casă de odihnă si recreatie pentru artistii romani aflati in nevoi, constructie ridicata 100%, cu unele lucrari de interior neterminate încă. In Iunie 19- 2013 a suferit un accident, fractură dublă la piciorul stang, accident care-l va tine departe de orice activitate cateva luni. Rămas fară nici-un ajutor financiar-material, apelează la sectorul 4, divizia socială, la M.Muncii, la ambasada USA, jud. Gorj unde se află în prezent accidentat în Comuna Stoina, dar n-a fost ajutat nici măcar cu un pahar de apă, trimiţându-l de la Ana la Caiafa. halal sisteme si halal oameni, că oamenii lucrează în sistem si premiile se dau aiurea, iar bietul om vine in România să ajute ţara, românii şi moare nejutorat de către noi!