Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța-alegeri parlamentare 2016. S-au deschis urnele. Votăm. Unde votăm. Ce avem de făcut. Ce nu avem voie să facem

ro

11 Dec, 2016 07:02 3105 Marime text
Constanța-alegeri parlamentare 2016.  Urnele s-au deschis și îi așteaptă pe alegători. Astăzi, la Constanța, 11 formaţiuni politice şi doi candidaţi independenţi, se vor lupta în cadrul Circumscripţiei nr. 14 Constanţa pentru cele cinci posturi de senator și 11 de deputați.
 
Constanța-alegeri parlamentare 2016. Pe listele permanente sunt înscriși 629.648 de constănţeni care au dreptul de a vota în 556 de secţii de votare din judeţul Constanţa.
Constanța-alegeri parlamentare 2016. Dintre acșetia 581.981 de alegători figurează ca posesori de cărţi de identitate. 47.667 de alegători cu drept de vot au acte de identitate model vechi sau alte tipuri de documente.
Constanța-alegeri parlamentare 2016. În municipiul Constanţa vor funcţiona cele mai multe secţii de votare - 201, în Mangalia - 26, în Medgidia - 36, în Băneasa - doar patru, în Cernavodă - zece, în Eforie - şapte, în Hârşova - şapte, iar în Murtfatlar - tot şapte. În Năvodari vor fi deschise 23 de secţii de votare, în Negru Vodă, şapte secţii, în oraşul Ovidiu, opt secţii de votare, iar în oraşul Techirghiol, patru secţii.
 
Cum votăm
 
Constanța-alegeri parlamentare 2016. Au drept de vot cei care au 18 ani împliniţi şi nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.
Se votează la secţia de votare la care sunteţi arondaţi sau, dacă vă aflaţi în altă localitate din judeţul de domiciliu, la orice secţie de votare, pe listă suplimentară.
Cum puteţi vota? Cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu paşaportul diplomatic ori de serviciu.
 
Cine și ce poate păți
Constanța-alegeri parlamentare 2016. Infracţiunile legate de procesul alegerilor parlamentare sunt prevăzute în Codul Penal, Titlul IX, Infracţiuni electorale, la art. 385 - 393.
Dintre aceste infracţiuni, enumerăm:
Oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat - se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.
Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales - se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la trei ani.
Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals - se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la trei ani.
 
Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător - se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.
Cu ochii pe noi
Constanța-alegeri parlamentare 2016. La nivelul județului Constanța peste 2.000 de cadre ale M.A.I. (polițiști, jandarmi, cadre I.S.U., polițiști de frontiera, de la Pașapoarte, D.R.P.C.I.V., de la Imigrări) și polițiști locali vor fi prezenți pentru asigurarea bunei derulări a procesului electoral.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii