Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concediul maternal ramane de doi ani, s-a decis in sedinta Coalitiei

ro

06 Dec, 2010 01:29 2146 Marime text
concediul-maternal-ramane-de-doi-ani--s-a-decis-in-sedinta-coalitiei.jpgPerioada concediului maternal ramane neschimbata. Coalitia de guvernare a decis, duminica seara, ca perioada in care mamele sa stea acasa cu bebelusii sa ramana de doi ani.

Nu s-a decis cuantumul indemnizatiei, acesta urmand sa fie stabilit dupa sedinta de luni a Coalitiei, anunta Realitatea TV.

Pana la sedinta de duminica seara, au existat mai multe variante de discutie, dupa ce ministrul Muncii, Ioan Botis, a propus reducerea concediului la un an, de la doi, si acordarea unei plati compensatorii in valoare de 500 de lei, daca mamele sa intorc la serviciu din al doilea an. UDMR si UNPR s-au opus acestei propuneri, ca si femeile din PD-L, in special de Sulfina Barbu si Raluca Turcan.

Printre variantele luate in calcul, se numara pastrarea concediului de 24 de luni, dar cu o indemnizatie maxima de 2.500 de lei (de la 3.400 de lei in prezent), concediu de 36 de luni cu indemnizatie unica de 600 de lei, concediu de 24 de luni cu indemnizatie maxima de 3.400 de lei si 500 lei/luna prima pentru intoarcerea la serviciu din a saptea luna, concediu de 2 ani cu indemnizatie maxima de 1.500 de lei si prima de 100 lei/luna pentru intoarcerea la lucru, iar, ultima varianta este concediu de 12 luni si indemnizatie cuprinsa intre 600 si 1.000 de lei.

Scrisoare catre FMI

Cateva ONG-uri si asociatii au trimis, vineri, o scrisoare catre seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, prin care ii cere acestuia ca FMI sa-si schimbe pozitia pe care o are cu privire la masurile de austeritate luate de Guvern, printre care si cea de reducere a concediului maternal si a indemnizatiei aferente.

Mamele din Romania cer lamuriri FMI in privinta concediului maternal

"Va facem cunoscut faptul ca Romania nu poate fi comparata cu nicio alta tara europeana din punct de vedere al conditiilor de ingrijire institutionalizata a copiilor in varsta de pana la 2 ani.

In sustinerea acestei afirmatii, va aducem la cunostinta existenta unui numar extrem de redus de crese, in cadrul careia un ingrijitor are in responsabilitate intre 20 si 30 de copii, conditii ce nu permit o dezvoltare normala si corecta a niciunui copil", se arata in scrisoarea trimisa lui Jeffrey Franks.

Mamele anuntasera ca pe 8 decembrie vor organiza miercuri un protest, in fata Guvernului, si isi vor exprima nemultumirile fata de intentia de reducere a duratei concediului de crestere a copilului si a valorii indemnizatiei. Acum ramane de vazut daca acest protestul va mai avea loc.

Mihai Tanasescu: Taierea concediului maternal nu a fost ceruta de FMI

In acelasi timp, dupa ce membrii Coalitiei au declarat, joi, ca expertii straini au propus Guvernului injumatatirea perioadei concediului maternal si acordarea unei indemnizatii de maxim 1.000 de lei, Mihai Tanescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat ca nu Fondul Monetar International este de vina pentru taierea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Sursa: Ziare.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii