Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:18 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandamentul de inundații, convocat la Ministerul Afacerilor Interne. Se intervine de 72 de ore fără oprire

ro

30 Jun, 2018 14:26 1739 Marime text

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, i-a convocat astăzi, la sediul MAI, pe reprezentanții instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, pentru a evalua situația din județele aflate sub avertizările de inundații și pentru a stabili unde este nevoie să fie trimise forțe și mijloace de intervenție suplimentare.

Carmen Dan a cerut prefecților să meargă în teren în zonele cu cele mai mari probleme pentru a se asigura personal că sunt luate toate măsurile pentru sprijinirea populației și limitarea efectelor inundațiilor.

În județele pentru care este emis Cod Roșu de inundații, în cursul zilei de astăzi, se va deplasa șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat.

Inspectorul general al IGSU, general de brigadă Ioan Paul Iamandi, s-a deplasat încă de ieri în județele din Moldova, cele mai grav afectate de inundațiile din ultimele zile, pentru a asigura coordonarea misiunilor în sprijinul populației și pentru a evalua necesarul de tehnică de intervenție care să fie dislocat din județele fără probleme.

Până acum au fost deja trimise motopompe de mare capacitate, instalații de potabilizare a apei sau alte mijloace tehnice necesare în sprijinul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău și Iași.

” Vreau ca prefecţii să transmită în continuare informări și recomandări populaţiei şi să analizeze dacă se impune să trimitem ajutoare de primă necesitate, ajutoare de la rezervele de stat…Rămâneți concentrați pe intervenții, dar aveți în atenție și nevoile oamenilor! Imediat ce situația meteo ne va permite, vă rog să faceți rapid o evaluare a pagubelor. Am discutat și cu doamna Premier și vom putea accesa Fondul de Solidaritate al Guvernului, mai ales că înțeleg că inundațiile au afectat inclusiv elemente de infrastructură.”, a precizat ministrul afacerilor interne, Carmen Dan.


Având în vedere că în unele localități a fost deja dispusă evacuarea preventivă a persoanelor aflate în calea apelor, ministrul a solicitat să fie asigurate condiții decente în spațiile de cazare puse la dispoziție de autoritățile locale. Acolo unde nu există spații potrivite, la solicitarea prefecților, vor fi aduse locuințe modulare de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Acțiunile de evacuare preventivă s-au dispus în această dimineață în localitățile Fărcașa din jud. Neamț, unde au fost evacuate 132 de persoane, precum și în Lunca Mărcușului și Băcel din județul Covasna unde au fost evacuate preventiv alte 130 de persoane.

De peste 72 de ore Ministerul Afacerilor Interne acționează cu toate forțele și mijloacele  necesare în zonele afectate de inundații. La acest moment, sunt în teren aproximativ 20.000 de pompieri, polițiști și jandarmi.

La comandament au participat secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat pentru relațiile cu instituțiile prefectului, Mihai Chirică, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Energiei, Ministerului Apelor și Pădurilor și ai altor instituții cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii