Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:18 21 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CNAS - Vrem eliminarea aprobării dosarelor în comisii

ro

07 Sep, 2016 18:51 1234 Marime text
Orice sistem de asigurări de sănătate își instituie mecanisme de control când este vorba despre valori mari ale medicamentelor acordate pacienților, spus purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, notează Agerpres. Afirmația a fost făcută după ce Asociația Dăruiește Viață a semnalat că CNAS „folosește proceduri birocratice, neperformante, cu termene neclare, toate acestea având ca efect punerea în pericol a vieții bolnavului”.

„Medicamentele a căror acordare este condiționată de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul caselor de asigurări de sănătate sau a CNAS au valori cuprinse între 6.000 și 120.000 de lei. Orice sistem de asigurări de sănătate din lume își instituie mecanisme de control când este vorba despre valori atât de mari ale medicamentelor acordate pacienților. În ceea ce privește legalitatea comisiilor de experți, acestea sunt înființate în baza Legii 95/2006, care prevede că, citez, "pe lângă CNAS și casele de asigurări de sănătate funcționează comisii de experți pentru implementarea programelor naționale de sănătate finanțate din Fond, precum și alte activități stabilite prin ordin al președintelui CNAS”, a spus Augustus Costache.

Potrivit acestuia, medicamentele pentru care comisiile respective acordă aprobări sunt stabilite de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) pe baza criteriilor prevăzute într-un ordin al ministrului Sănătății.

„Asociația Dăruiește Viață a solicitat în instanță anularea unui ordin CNAS care instituie subcomisii în special pentru copiii cu afecțiuni oncologice, astfel încât aceștia primesc aprobarea pentru medicație și investigații în maximum 3 zile de la depunerea dosarelor. O eventuală anulare a ordinului respectiv ar însemna o îngreunare a situației copiilor bolnavi de cancer”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Totodată, Augustus Costache a spus că CNAS intenționează să propună instituirea de registre electronice de medicamente, pentru eliminarea actualelor mecanisme de aprobare prin comisie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii