Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cityplex O vară foarte instabilă

ro

23 Nov, 2013 17:09 2189 Marime text
„O vară foarte instabilă” vine după succesul din anul 2011 avut de „Crulic – drumul spre dincolo” care a strâns peste 25 de premii în cadrul diverselor festivaluri internaționale de film din Londra și nu numai.
În urma acestei recunoașteri internaționale, Anca Damian a început colaborarea cu scriitorul irlandez Philip O`Ceallaigh pentru a transpune în film povestea „A Very Unsettled Summer”.

Filmul este vorbit integral în engleză, având doar câteva inserții de expresii în limba română și este prezentat ca un colaj de întâmplări, aranjate sau nu în ordine cronologică, și amintiri declanșate în subconștientul personajelor în urma revederii anumitor obiecte.

Mixul dintre realitatea în imaginile ei cotidiene și efectele animate(mai mult sau mai puțin reușite) provoacă atenția publicului și destabilizează echilibrul poveștii, punând la încercare înțelegerea celor ce privesc.
Desigur, în acest caz modurile de interpretare sunt variate.

Criticii spun că accentul cade asupra poveștii lui Daniel(Jamie Sives), un jurnalist scoțian venit la București, care este prins într-un joc ușor psihotic al fostei iubite, Maria (Ana Ularu). Punctul culminant începe în momentul în care jurnalistul, deși este implicat într-o relație serioasă cu Irina (Diana Cavallioti), acceptă și intră în jocul Mariei. Din acel moment, acțiunea începe să se desfășoare pe două planuri, în două fire narative aproape opuse, fiecare urmărind povestea din punctul de vedere al personajelor care o expun. Tocmai din acest motiv lucrurile încep să se complice, iar finalul în niciun caz nu este unul fericit pentru Daniel.
Privind dintr-o altă perspectivă și tinând cont de existența personajului Alex(Kim Bodnia) observăm că acesta are rolul de păpușar și că, de fapt, el este liantul dintre cei doi foști iubiți. Întrucât Alex are scopul de a scrie o carte în urma întâmplărilor prin care Daniel și Maria au trecut în stadiul lor de cuplu, dar și după, el este cel care îi îndeamnă pe fiecare dintre ei să își expună poveste în felul în care simte și în felul propriu de a vedea lucrurile. De dragul scrierii, „regizorul” omite cu bună știintă  să verifice veridicitatea detaliilor din ambele povești.
Consider că el este personajul principal al poveștii și modul în care intră în pielea celui mai bun prieten al fiecăruia (Daniel și Maria), aflând în cel mai mic detaliu sentimentele și secretele relației lor. În acest mod, știe „călcâiul lui Ahile” pentru fiecare dintre personajele lui și îi manipulează ca atare.
 
„O vară foarte instabilă” este, cu siguranță, filmul care îmbină introspecția ironică, umorul negru, relațiile moderne sub influența poveștilor lui Pirandello, reducând totodată realitatea într-o combinație nemaiîntâlnită de film ca element al artei și al comediei.
Cu siguranță acest film este și va fi una dintre „vedetele” peisajului cinematografic românesc.
 
Alte informații despre film le puteți găsi pe:
Facebook: http://www.facebook.com/AVeryUnsettledSummerMovie
Site: www.ovarafoarteinstabila.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii