Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:07 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine este bătrâna tătăroaică pe care Traian Băsescu a invitat-o pe scenă la mitingul PDL Povestea lui Zeminee Bectemir, femeia în curtea căreia au crescut fetele lui Traian Băsescu (galerie foto)

ro

28 Jul, 2012 00:29 5925 Marime text
IMG_9213.jpgLa mitingul PDL din Piața Revoluției pentru susținerea lui Traian Băsescu la referendum, Traian Băsescu a invitat lângă el o bătrână tătăroaică, îmbrăcată în portul popular tradițional. „Este o tătăroaică din Mihail Kogălniceanu, Zeminee. Fiicele mele se jucau la ea în curte", a explicat Traian Băsescu.

Apoi, președintele suspendat i-a înmânat bătrânei „flacăra democrației" și s-a aplecat să o îmbrățișeze. Bătrâna l-a sărutat cu dragoste pe obraji, aşa cum face de 40 de ani, de când îl cunoaşte.

Fetele se certau pe hăţuri

IMG_9225.jpgCine este femeia pe care Traian Băsescu a îmbrăţişat-o cu atâta drag? Numele ei este Zeminee Bectemir şi are 83 de ani.

În gospodăria ei din Mihail Kogălniceanu, Ioana şi Elena, fetele preşedintelui, îşi petreceau vacanţele. Bătrâna le aştepta cu baclavale şi cu alte bunătăţuri turceşti, după care fetele lui Băsescu erau înnebunite. Aici mâncau, aici se jucau şi aici au învăţat să iubească pădurea. „Venea bărbatul meu şi le lua la pădure şi ele se certau care să ţină hăţurile", îşi aminteşte bătrâna.

Nepoatele ei Ghionul şi Ferda sunt de vârste apropiate cu fetele preşedintelui Ioana şi Elena. S-au cunoscut în cartierul Tomis III din Constanţa. Locuiau la acelaşi bloc de pe strada Zorelelor. După ce fetele s-au împrietenit, a venit rândul părinţilor să se împrietenească şi să mergă împreună la petreceri. „Fetele s-au plăcut şi apoi şi taţii s-au plăcut!", glumeşte Baiazid, fiul bătrânei și unchiul lui Ghionul și Ferda.

La Kogălniceanu ducea fetele însuşi Băsescu. Când el era plecat pe mare, le ducea Senia, fiica lui Zeminee și mama lui Ghionul şi Ferda.

Dormeau toate patru în acelaşi pat

Fetele nu începuseră şcoala când au descoperit farmecul vacanţei la ţară, departe de oraş. Aveau la dispoziţie o curte de 2.000 de metri pătraţi. În oraş, doar câţiva metri pătraţi de beton din spatele blocului.

„Băsescu stătea la etajul IV. Avea o casă obişnuită, o mobilă de bun gust, nimic exagerat!", spune Baiazid. Apartamentul nu a fost vândut. În el mai vine şi stă Elena pe timpul verii.

Nici în oraş nu duceau lipsă de distracţii şi Baiazid le ducea de multe ori pe fete la plimbare cu vaporaşul pe lac.

Fetele erau atât de apropiate încât toate patru dormeau în acelaşi pat. „Le spălam la prânz şi apoi le puneam să doarmă. Mă ascultau întotdeauna, nu avem probleme cu ele", ne povesteşte bătrâna.

De multe ori, când Băsescu venea după fete, se lăsa cu un miel la proţap. Petrecerile continuau între familii.

Maria, cea mai iubită din familia Băsescu

Cea mai iubită de familia tătăroaicei este, de departe, Maria.
Lui Traian Băsescu familia bătrânei îi poartă un respect deosebit pentru felul în care s-a purtat cu ei în momentele grele. „Sora mea, mama prietenelor fetelor lui Băsescu, a plecat în Canada împreună cu fata cea mare. Vă daţi seama cum era privit tatăl meu. Singurul care venea la el şi ne călca pragul era Băsescu!", spune Baiazid.

Şi dacă îi întrebi şi alte motive pentru care îl susţin pe preşedintele suspendat, tătarii din Mihail Kogălniceanu îţi povestesc o zi şi o noapte. 



Flori de la Maria

Acesta este şi motivul pentru care bătrâna de 83 de ani a mers şi de data asta la Bucureşti, ca să-l susţină pe cel pe care l-a considerat ca un fiu toată viaţa. „Vreau să vă spun că preşedintele nu a ştiut că venim. Când ne-am apropiat de Bucureşti am sunat-o pe Maria şi am întrebat-o în glumă dacă au rezervat locuri pentru 15 «tătăroaice furioase». Şi la miting ne-a văzut Maria, care i-a aruncat mamei un buchet de trandafiri. Când Băsescu terminase ce avea de spus, Maria probabil că i-a spus de noi şi atunci el a văzut-o pe mama mea. Mama a crezut prima dată că doar o să-i întindă mâna, însă el a luat-o pe scenă", a povestit Baiazid. 



Bătrâna tătăroaică, prezentă la toate mitingurile

Bătrâna care i-a crescut fetele lui Băsescu a fost prezentă la toate mitingurile lui Băsescu: şi în 2007 la referendum şi la alegerile din 2009. Sacrificiul bătrânei este cu atât mai de admirat cu cât musulmanii se află în perioada postului. Până nu a apus soarle, bătrâna nu a mâncat şi nici nu a băut apă. Nu a luat, prin urmare, nicio pastilă, deşi la vârsta ei are nevoie de tratament. Însă nici Maria nu o uită. Anul trecut, a invitat-o pe ea şi pe prietenele ei la Neptun. Au vizitat domeniul şi au fost încântaţi să pătrundă acolo unde foarte puţini au acces.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii