Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:15 20 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centralele nucleare din Belgia au probleme! Populaţia va primi pastile de iod

ro

28 Apr, 2016 17:50 1132 Marime text
 
Ministrul belgian al Sănătăţii, Maggie De Block, a făcut un anunț ce a stârnit îngrijorare. Potrivit ziarului ''La Libre Belgique'', minstrul De Block a declarat că toată populația Belgiei (circa 11 de milioane de persoane) va primi preventiv pastile de iod, care permit protejarea tiroidei împotriva radioactivităţii.
 
Măsura se aplica până în prezent cetăţenilor care locuiesc într-un perimetru de 20 de kilometri în jurul centralelor nucleare Tihange (sud) şi Doel (nord) şi a celor din apropierea graniţelor ţării (Chooz, din Franţa, şi Borssele, din Olanda). La fel se proceda şi cu persoanele ale căror locuinţe se află în preajma centrelor de cercetare nucleară Fleurus (sud) şi Mol (nord), relatează agerpres.ro.
 
Guvernul federal a luat această decizie a urmare a unui aviz al Consiliului Superior al Sănătăţii, care a recomandat distribuirea de iod pe o rază de 100 de kilometri în jurul instalaţiilor nucleare. Potrivit explicaţiilor, oferite ieri, în Camera Deputaţilor, de ministrul Maggie De Block, date fiind dimensiunile ţării, practic, populaţia belgiană va fi vizată de extinderea zonei de distribuţie a pastilelor de iod, potrivit explicaţiilor. Nu au fost precizate costul şi perioada de implementare a deciziei.
 
Anunţul survine în contextul în care siguranţa centralelor nucleare belgiene reprezintă un subiect controversat de mai mulţi ani, atât în Belgia, cât mai ales în ţările vecine. Germania şi Luxemburg au cerut, săptămâna trecută, ca reactoarele Doel 3 şi Tihange 2, ale căror cuve prezentau mii de fisuri, să fie oprite temporar pentru efectuarea de teste suplimentare.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii