Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cel puțin 17 corpuri incinerate într-o groapă de gunoi…

ro

02 Apr, 2016 11:15 2914 Marime text
 
Cel puțin 17 persoane au fost incinerate în groapa de gunoi de la Cocula, în sudul Mexicului, în noaptea dispariției a 43 de studenți la Ayotzinapa în 2014. Cel puțin așa arată noua expertiză realizată la cererea Guvernului mexican, transmite AFP. Ricardo Damian Torres, membru al unui grup de experți în materie de incendii care a condus acest studiu, a arătat că recuperarea resturilor de oase aduce dovezi suficiente care permit să se determine că ”cel puțin 17 ființe umane adulte au fost arse în acest loc, în septembrie 2014".
 
Noul raport, citat de agerpres.ro, sprijină versiunea Guvernului, potrivit căreia cei 43 de studenți au fost uciși și apoi incinerați în această groapă de gunoi din statul Guerrero, situată nu departe de orașul Iguala unde au dispărut.
 
Cu toate acestea, studiul diferă de concluziile grupului de legiști argentinieni care, în februarie, au afirmat că nu există dovezi suficiente care să ateste că un foc de mare amploare a avut loc acolo. În septembrie 2015, un raport al unui Grup internațional de anchetatori independenți (GIEI) a ajuns, de asemenea, la concluzia că "nu există dovezi" ale unui foc important.
 
"Există probe suficiente și chiar observabile fizic că a avut loc un foc controlat, de mari dimensiuni", a insistat Torres, adăugând că numai "un test pe scară mare ar permite să se confirme dacă sunt reunite condițiile pentru a incinera acolo 43 de corpuri".
 
El a adăugat că grupul să va realiza în viitorul apropiat alte analize pentru a verifica "științific" dacă acest lucru este posibil.
 
În fața criticilor formulate de familii și mai multe organizații internaționale pentru apărarea drepturilor omului, autoritățile mexicane au cerut în februarie a treia expertiză. În acest nou grup de specialiști se află José Torero, un expert peruan care a participat la studiul GIEI ajungând la concluzia că un asemenea foc nu a putut avea loc în groapa de gunoi.
 
Studenții unei școli din Ayotzinapa au fost atacați de polițiști corupți în cursul nopții de 26 spre 27 septembrie 2014. Aceștia din urmă i-au livrat cartelului drogurilor Guerreros Unidos, care i-ar fi asasinat și apoi incinerat în groapa de gunoi de la Cocula, potrivit versiunii oficiale.
 
Numai resturile unui student au putut fi identificate până în prezent pe baza ADN-ului de către un laborator din Austria, potrivit agerpres.ro.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii