Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:00 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce decizie a luat CEDO cu privire la imunitatea preşedintelui Vladimir Voronin

ro

02 Dec, 2014 16:55 1647 Marime text
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit, astăzi, că un preşedinte în exerciţiu nu poate beneficia de imunitate absolută, condamnând astfel Republica Moldova pentru protejarea excesivă a fostului preşedinte Vladimir Voronin, care era acuzat de calomnie, relatează Mediafax, citând AFP.
 
Aceasta este situaţi de acest gen, când CEDO este sesizată pentru a se pronunţa privind imunitatea unui preşedinte în exerciţiu.
Instanţa de la Strasbourg a fost sesizată de lideri ai opoziţiei de la Chişinău, care l-au acuzat de calomnie, în intervalul 2004 - 2007, pe preşedintele de la acea vreme, comunistul Vladimir Voronin. Voronin l-a acuzat pe unul dintre liderii opoziţiei că era membru KGB, iar pe altul că a creat un sistem mafiot.
 
Instanţele din Republica Moldova au stabilit că Voronin beneficia de imunitate prezidenţială.Însă CEDO a apreciat că justiţia din Republica Moldova nu a menţinut un "echilibru corect" între necesitatea protejării libertăţii de exprimare a preşedintelui şi "interesul reclamanţilor de a obţine un răspuns motivat la sesizări".

Potrivit Unimedia, CEDO a stabilit că liderul Partidului Liberal, Vitalia Pavlicenco, trebuie să primească daune de 3.600 de euro şi 5.289 de euro pentru cheltuieli, mai informează Mediafax.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii