Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:29 20 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCR Alegeri într-un singur tur?

ro

04 May, 2016 12:05 766 Marime text
 
Surse politice convergente au declarat pentru stiripesurse.ro că judecătorii Curții Constituționale au respins solicitarea prin care se urmărea trecerea de la un tur de scrutin la două tururi de scrutin la alegerile locale. Procurorul de ședință, le-ar fi cerut judecătorilor CCR să respingă această solicitare, argumentând atât cu o decizie dată de Curtea Constituțională, cât și cu decizii ale Comisiei de la Veneția, care prevăd că leguitorul, adică Parlamentul, este singurul organ care poate stabili modul în care se desfășoară alegerile.
 
Vă reamintim că, în şedinţa de astăzi, Curtea Constituțională a României (CCR) va pune în discuție excepția referitoare la unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care și cele referitoare la alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.
 
„Dosar nr.482D/2016 - Avram Adrian Liviu - Excepţia de neconst. a disp. art.50 alin.(2) și art.101 alin.(2) și (3) din Legea nr.115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr.215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind Statutul aleșilor locali”, se arată pe pe site-ul CCR, la secţiunea Şedinţe publice de judecată.
 
Jurnalistul Liviu Avram este cel care a contestat atât obligativitatea unui anumit număr de susţinători pentru depunerea candidaturii, în condiţiile în care pentru înfiinţarea unui partid este nevoie de doar trei oameni, cât şi alegerea primarilor din primul tur, ceea ce ar crea grave probleme de reprezentativitate.
 
Citește și: CCR discută astăzi despre alegerile locale într-un singur tur de scrutin
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii