Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:37 07 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCR a amânat decizia privind cine stabilește data alegerilor - Guvernul sau Parlamentul!

ro

27 May, 2020 13:38 812 Marime text
 
  • Curtea Constituțională a amânat decizia până pe data de 3 iunie
  • Parlamentarii opoziției au decis ca data alegerilor să fie stabilită de Parlament, prin lege organică
  • În ultimii ani, Guvernul a fost cel care a decis data alegerilor, prin hotărâre
 
Curtea Constituţională a României a amânat pentru data de 3 iunie decizia pe sesizarea privind Legea referitoare la prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale și stabilirea datei alegerilor. 
Parlamentarii au decis ca data alegerilor să fie stabilită de Parlament, prin lege organică, nu de Guvern, prin hotărâre.
Legea a fost atacată la CCR de PNL, care nu este de acord cu modificarea făcută în Parlament care ia atributul guvernului de a stabili data alegerilor locale.
Potrivit actului normativ, mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă. Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte de către Parlament, prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării. Până în prezent, Guvernele a fost cele care au decis data alegerilor, prin hotărâre.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii