Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:02 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazul Omnia Turism. Ce a declarat ministrul turismului şi care este situaţia românilor păgubiţi

ro

18 Oct, 2017 14:30 2664 Marime text
  Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a susținut astăzi, 18 octombrie, o conferință de presă privind situația agenției Omnia Turism.

Potrivit comunicatului, în urma verificărilor derulate de Ministerul Turismului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe, Mircea Titus Dobre a precizat că toți românii aflați în vacanța contractată prin Omnia Turism sunt în siguranță și a făcut un apel către toți cetățenii care au achiziționat pachete de servicii turistice prin intermediul acestui touroperator să nu se mai deplaseze la destinație, chiar dacă biletele de avion au fost achitate. În momentul de față, există câteva grupuri de turiști, clienți ai touroperatorului precizat, aflați peste hotare.

Situația acestora este următoarea:
  • un grup de 36 de turiști (plus 1 ghid) plecați din data de 11 octombrie în Malaezia, retur fără probleme pe data de 20 octombrie
  • un grup de 20 de turiști plecați pe data de 17 octombrie în Israel, retur pe data de 23 octombrie – turiștii vor achita contravaloarea de 350 de euro/persoană din fonduri proprii pentru serviciile de cazare
  • un grup de 20 de turiști (plus 1 ghid) plecați din data de 7 octombrie în Indonezia, retur fără probleme pe data de 21 octombrie
  • un grup de 38 de turiști (plus 1 ghid) plecați din data de 15 octombrie în Egipt, retur pe data de 23 octombrie – turiștii vor achita contravaloarea de 200 de euro/persoană din fonduri proprii pentru serviciile de cazare
  • un grup de 46 de turiști (plus un ghid) plecați din data de 9 octombrie într-un circuit Thailanda - Malaezia – Singapore se află momentan în Puket, Thailanda, de unde se vor deplasa la Singapore pentru returul în țară pe data de 25-26 octombrie.
Pentru acești turiști se întreprind acțiuni în vederea deblocării conturilor agenției, pentru achitarea serviciilor de cazare și transfer Puket – Singapore. Ministrul Mircea Titus Dobre a declarat, în cadrul conferinței de astăzi, faptul că în cursul zilei de 17 octombrie s-a deplasat la sediul agenției de turism pentru a verifica și a debloca situația rezultată în urma decesului proprietarului agenției. Instituțiile bancare la care compania deține conturi s-au autosesizat și au recurs la blocarea acestora. În urma verificărilor realizate de departamentul de vânzări al companiei, s-a constat că în conturile firmei se regăsește suma de 30.000 de euro.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă s-a precizat că pentru perioada 17 octombrie - 31 decembrie 2017, Omnia Turism a încasat suma de 433.139 de euro, de la persoane fizice şi juridice, aproximativ 202 clienţi care urmau să plece în vacanță. A fost calculată o pierdere totală de 7,4 milioane de euro, bani încasați deja de agenție din vânzarea unui număr de 8.300 de pachete turistice pentru anul 2018, în valoare totală de circa 11,4 milioane de euro. Ministrul Turismului a precizat că este cea mai mare pagubă înregistrată de o agenție de turism, după anul 1990.

Pentru a preveni situațiile de acest gen, Ministerul Turismului a emis un Ordin pentru aprobarea modelului, conţinutului şi procedurii de transmitere a formularului "Declaraţie privind activitatea desfăşurată de către agenţiile de turism", document publicat pe site-ul instituțional respectând legislația în vigoare privind transparența decizională în administrația publică. Potrivit acestui Ordin, agențiile de turism vor declara o serie de informații specifice referitoare la activitățile desfășurate o dată la trei luni.

Mai mult decât atât, s-au realizat etape importante pentru garantarea pachetelor de servicii turistice. Guvernul României a adoptat în data de 30.08.2017 Ordonanța nr. 26 din 30 august 2017 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, ordonanță ce cuprinde o serie de măsuri în domeniul turismului menite să contribuie, pe de o parte la protecția turiștilor iar, pe de altă parte, la întărirea disciplinei în materie de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

În acest moment, Ordonanța se află în dezbatere în Parlamentul României și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. De asemenea, ministrul Turismului a anunțat, ca urmare a cazului Omnia Turism, că va fi emis un amendament la această Ordonanță conform căruia agențiile de turism vor putea vinde pachete turistice pe o perioadă de maximum 12 luni.

Totodată, ministrul a subliniat că se află pe circuit un Ordin Comun cu Autoritatea de Supraveghere Financiară în vederea stabilirii instrumentelor de garantare a pachetelor de servicii turistice la vânzare, instrumente ce vor asigura inclusiv repatrierea turiștilor.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii