Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campania electorală s-a încheiat

ro

29 Nov, 2008 21:40 785 Marime text

Astăzi, începând cu ora 7.00, campania electorală pentru primele alegeri parlamentare din România în sistem de vot uninominal s-a încheiat. Mâine, aproximativ optsprezece milioane de alegători urmează să decidă componenţa viitorului for legislativ al ţării pentru următorii patru ani. Persoanele care vor merge la votare, vor avea de ales atât în secţiile din ţara noastră, cât şi din străinătate, deputaţii şi senatorii care vor forma viitorul Parlament al României.

Pentru prima dată, anul acesta românii vor putea vota doar în colegiul în care au domiciliul stabil, ceea ce înseamnă că pentru prima oară vor dispărea listele suplimentare şi secţiile de votare din gări, autogări şi aeroporturi. România a fost împărţită în 41 de circumscripţii judeţene, la care se adaugă cea din Bucureşti.

În premieră, a apărut şi o circumscripţie separată pentru Diaspora. După alegeri, un deputat va ajunge astfel să reprezinte 70.000 de români, iar un senator - 160.000. Pentru acest scrutin au fost confecţionate nouăzeci de mii de ştampile. Au fost tipărite douăzeci de milioane de timbre autocolante şi aproape patruzeci şi trei de milioane de buletine de vot.

Peste un milion dintre acestea au fost distribuite la secţiile de votare din străinătate. Românii din străinătate îşi vor alege favoriţii la scrutinul din 30 noiembrie în 221 secţii de votare. Vor putea merge la vot însă doar cei care locuiesc legal într-o altă ţară şi au documente de identitate valabile.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii