Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:58 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Camera Deputaților a adoptat proiectul privind concediul și indemnizațiile pentru creșterea copilului

ro

30 Mar, 2016 13:55 1144 Marime text
 
Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi, cu 263 de voturi „pentru”, proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului.
 
Prin acesta se stabilește că indemnizația va fi acordată până când copilul împlinește vârsta de doi ani.
 
Potrivit unui artocol al acestui proiect de lege, cei care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani și timp de trei ani pentru copilul cu handicap.
 
Proiectul de lege mai prevede că indemnizația lunară pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nașterii copilului. Indemnizația minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizația pentru creșterea copilului a fost eliminat.
 
De asemenea, a fost eliminată și opțiunea pentru mame de a sta acasă un an sau doi ani. Toate mamele pot sta acasă până când copilul împlinește doi ani.
 
Persoanele care se întorc la muncă înainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru creșterea copilului beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un „stimulent de inserție”, în cuantum lunar de 50% din indemnizația minimă garantată.
 
Prevederile acestui proiect urmează să intre în vigoare pe 1 iulie 2016.
 
Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii