Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știință Călătorie spre gaura neagră

ro

05 May, 2015 20:33 1960 Marime text
 
Găurile negre reprezintă unul dintre cele mai mari mistere ale Universului. Acest mister îi atrage deopotrivă pe fizicieni și astronomi, dar și pe pasionații de astrofizică.
 
Găurile negre se formează atunci când stele masive își termină combustibilul nuclear și se prăbușesc sub propria greutate. Doar stele foarte masive, de aproximativ 25 de ori mai masive decât Soarele, pot da naștere unor astfel de monștri cosmici. În galaxia noastră, aproximativ 1/1000 stele sunt suficient de masive pentru a genera găuri negre după moartea lor. În Calea Lactee există circa 100 de miliarde de stele, ceea ce înseamnă că în galaxia noastră ar putea fi până la 100 de milioane de găuri negre.
 
O călătorie într-o gaură neagră este una fără întoarcere. Dacă am dispune de tehnologia necesară pentru a ne apropia de un astfel de monstru și am trimite o sondă pe drumul fără de întoarcere care trece de orizontul evenimentului unei găuri negre, ce am putea vedea? BBC.com publică un material care încearcă să răspundă la această întrebare.
 
 
Astfel, chiar dacă gaura neagră în sine nu poate fi văzută în mod direct, am putea să-i observăm umbra înconjurată de un strălucitor disc de acreție. Unii oameni de știință susțin că o parte din gazul, praful cosmic și particulele ionizate care formează acest disc ar acoperi umbra găurii negre. Pentru a ști cum arată o astfel de umbră a unei găuri negre, astrofizicienii au apelat la cele mai complexe simulări computerizate realizate vreodată, ce țin cont de fizica gazelor și de comportamentul extrem al gravitației din jurul găurii negre.
 
Conform astrofizicianului Feryal Ozel, de la Universitatea din Arizona, care a participat la realizarea acestor simulări computerizate, perspectiva asupra găurii negre ar rămâne clară. Astfel de simulări îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă ce trebuie să caute atunci când doresc să observe umbra găurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre.
 
Îmbinând puterea a 11 telescoape amplasate în diferite părți ale lumii, astronomii obțin un singur telescop uriaș pentru a observa, în premieră, umbra găurii negre și inelul strălucitor de acreție din jurul său. "Aceasta este speranța și visul meu", a mărturisit Feryal Ozel.
 
Acest telescop de dimensiuni "planetare", denumit Event Horizon Telescope (EHT - Telescopul Orizontul Evenimentului) va include telescoape amplasate de la Polul Sud până în Chile care vor culege volume impresionante de date ce vor fi centralizate și analizate cu ajutorul unor supercalculatoare. "Acest sistem ne oferă un ordin de mărire superior oricărui alt telescop construit vreodată", explică și Shep Doeleman, astronom la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) și coordonator al proiectului EHT. Observarea umbrei găurii negre din centrul Căii Lactee de pe Pământ este echivalentă cu observarea unui grapefruit aflat pe Lună.
 
Sursa: Agerpres
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii