Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:54 23 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Blue Theatre Mălăele scoate teatrul în stradă la Constanţa! (galerie foto)

ro

07 Sep, 2016 16:19 1204 Marime text
Un fenomen extraordinar are loc, de câteva seri, în Constanţa, spărgând mitul „la Constanţa nu există public de cultură”. Dimpotrivă! Experimentul Festivalului Internaţional de Teatru Independent – Blue Theatre, aflat la prima ediţie, a demonstrat că, la malul mării, mii de constănţeni, din toate categoriile sociale şi de vârstă, vor să vadă spectacole de teatru, indiferent de zi sau oră. Sute de oameni iau cu asalt în fiecare seară sala Teatrului de Stat (270 de locuri) din oraşul nostru, în încercarea de a vedea spectacolele Festivalului Internaţional de Teatru Independent.
 
Premieră pentru Bleonţ şi Catone – două spectacole în aceeaşi seară, la interval de 10 minute
 
Luni seara, peste 600 de persoane s-au strâns în faţa teatrului, protestând împotriva sistemului „primul venit, primul servit”, cum s-a intamplat de sâmbătă. Marţi, situaţia s-a repetat, cu peste 800 de persoane doritoare de cultură, care doreau să intre în sala neîncăpătoare a teatrului. Văzând mulţimea adunată şi care, în mod evident, nu avea cum să intre, Claudiu Bleonţ, actorul care a venit în festival cu „Un bărbat şi mai multe femei”, spectacol în off, a iniţiat o propunere, pe care a şi anunţat-o publicului. Ajutat de bodyguarzi, s-a urcat pe un scaun şi a declarat: „Spectacolul se va juca de două ori”!
 
Cu o pauză de 10 minute, Claudiu Bleonţ şi Magda Catone au semnat o premieră în experienţa lor de decenii de scenă. Un spectacol după celălalt, cu sala plină.

Actorul a declarat, după terminarea reprezentanţiilor: „Nu mi s-a mai întâmplat niciodată aşa ceva. Este o premieră pentru mine. În întreaga mea carieră nu am întâlnit o asemenea situaţie şi un asemenea public. Mulţumesc Constanţei şi constănţenilor pentru această sublimă experienţă”.

Organizatorii revin la sistemul „primul venit, primul servit”, deoarece constănţenii s-au plâns de sistemul de vouchere, se arată într-un comunicat al FITTIC. 

Horaţiu Mălăele duce revoluţia culturală la următorul nivel: scoate teatrul în stradă!
 
Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa - Blue Theatre se va încheia în stradă, în faţa Teatrului de Stat! Protagonistul evenimentului este Horaţiu Mălăele, cel care a fost de acord ca acest lucru să se întâmple, fiind mai mult decât încântat de fenomenul de la Constanţa.

În acest context, celebrul actor a acceptat să scoată spectacolul său, „Sunt un orb” (sâmbătă, 10 septembrie, ora 20.00), din sală în stradă, pentru ca toţi constănţenii care doresc să devină public şi să ia parte la un adevărat regal actoricesc să poată face asta.

„Toţi oamenii trebuie să poată vedea un spectacol de teatru dacă îşi doresc. Este foarte important ca, dacă putem crea premizele pentru ca acest lucru să se întâmple, să o facem!”, au declarat organizatorii.

Menţionăm, pe această cale, că traseul autobuzelor care merg pe bulevardul Ferdinand, va suferi modificări ce vor fi anunţate pe facebook şi pe site-ul festivalului, www.fitic.ro, în cursul zilei de astăzi. 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul interzis copiilor. Evenimentul este susţinut de Primăria Municipiului Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii