Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:02 10 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bălăceanu Stolnici, despre contruirea moscheii din Bucureşti

ro

13 Jul, 2015 07:42 2451 Marime text
 
Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici se arată împotriva construirii celei mai mari moschei din Europa în România, deşi se declară un "tolerant religios". Totuşi, Bălăceanu Stolnici este de părere că ridicare unei moschei de dimensiuni mai mici ar fi o variantă mult mai bună. 
 
"Eu sunt contra acestei idei de a face cea mai mare moschee, iar eu sunt tolerant religios. Dar a face cea mai mare moschee din sud-estul european e un semnal negativ în actuala situaţie mondială în ce priveşte raportul dintre cultura europeană şi islamică, care e foarte agresivă.
 
Sunt contra acestei idei, sper să se renunţe la ea şi sper să reveinm la raporturile pe care de câteva sute de ani România le-a avut cu Turcia, pe baza capitulaţiilor respective, unde era stipulat că pe teritoriul Ţărilor Româneşti nu se fac moschei", a spus academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, duminică, la emisiunea Secvenţial, de la Antena 3.
 
La cei 92 de ani, medicul academician a invocat în sprijinul ideei sale, atât argumente de ordin raţional, cât şi istoric. Statisticile oficiale arată că în Bucureşti trăiesc aproape 10.000 de musulmani. Aproape jumătate sunt cetăţeni străini, veniţi pentru afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. Cea mai mare comunitate musulmană din România se află însă în Dobrogea şi numără peste 70.000 de persoane.

Ti-a placut articolul?

Comentarii