Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi sărbătorim Ziua Regalității

ro

10 May, 2014 11:25 2482 Marime text

Până în momentul în care comuniștii au ajuns la conducerea României, în ziua de 10 mai se sărbătorea Ziua Națională. După ce dictatura a fost instalată, această sărbătoare a fost stearsă în mod intenționat din memoria colectivă prin eliminarea ei din manualele de istorie și din discursurile publice. Astăzi, ziua de 10 mai marchează ziua Regalității.
Anul acesta, Ziua Regalității este marcată de Familia Regală a României printr-o serie de evenimente, desfășurate în perioada 7-10 mai, printre care două concerte, un marathon regal, un simpozion și cunoscutul Garden Party de la Palatul Elisabeta. Cu acest prilej, a avut loc și ceremonia de învestire a Principesei Maria cu Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce, cu ocazia împlinii vârstei de 50 de ani.

Prima semnificație a acestei zile datează din anul 1866, atunci când Carol de Hohenzollern Sigmaringen a sosit în România, instalarea sa la București precedând un acord între politicieni. Atunci ziua de 10 mai a intrat în conștiința românilor drept Ziua Națională și Ziua Dinastiei.
În anul 1877, la 10 mai, a fost proclamată independența României, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care foarte mulți istorici că Ziua Națională a României ar trebui sărbătorită în această zi.
O altă semnificație a zilei de 10 mai vine din anul 1881, atunci când, într-o Europă monarhică, România a devenit regat.
„Proclamarea Regatului a însemnat foarte mult pentru România deoarece marchează acceptarea României cu un statut de egalitate de către celelalte state europene. Iar proclamarea Regatului trebuie văzută din această perspectivă şi nu doar dintr-o ambiţie personală a celui care făcea parte din familia de Hohenzollern, Carol” declară profesorul Alin Ciupală, de la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti, pentru Digi24. 
Sursa foto: jurnalul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii