Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:33 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociația Elevilor din Constanța “Afirmaţiile lui Radu Mazăre la adresa AEC, denigratoare şi tendenţioase”

ro

04 Feb, 2015 23:04 1607 Marime text
Asociația Elevilor din Constanța a remis azi un comunicat de presă în care “se declară profund uimită de unele afirmații făcute de către domnul Radu Mazăre, primar al Municipiului Constanța în cadrul conferinței de presa din 4 februarie 2015. (…) Afirmația prin care acesta nega caracterul reprezentativ al Asociației Elevilor din Constanța pentru că nu ar fi «recunoscută» de către Ministerul «Învățământului» sau de către Inspectoratul Școlar Județean este denigratoare și tendențioasă. Asociațiile care reprezintă interesele și drepturile unor anumite categorii și grupuri sociale nu devin mai mult sau mai puțin reprezentative printr-un gir birocratic al unor instituții conduse politic, ci sunt reprezentative pentru că legitimitatea lor derivă de la sursa intereselor pe care le apără. Asociația Elevilor din Constanța este reprezentativă pentru că reprezintă interesele elevilor din judeţul Constanța și se bucură de sprijinul constant al elevilor, acțiunile acesteia fiind legitime în fața elevilor pe care îi reprezintă. Numai în regimurile totalitare este nevoie de autorizația birocratică a unei entități politice pentru a putea reprezenta interesele unei categorii de persoane, fie ei minori sau majori.”, se arată în documentul citat.


De asemenea, reprentanţii AEC susţin că “Lupta pe care am dus-o în ultimul an pentru salvarea CJE Constanța din mâinile politicului a fost pierdută, dar nu vom pierde războiul împotriva regimului Mazăre care limitează drepturile legale și demnitatea elevilor constănțeni. CJE Constanța și-a pierdut legitimitatea și reprezentativitatea reală în ochii elevilor constănțeni în momentul în care a renunțat să mai lupte pentru interesele acestora și s-a supus cuminte directivelor politice transmise pe cale ierarhică din Inspectoratul Școlar Județean, sătul să se mai certe cu elevii «băgăreți» care își vor drepturile acordate de lege. Toate acestea s-au întâmplat după ce conducerea legitimă a CJE Constanța, aleasă în iarna lui 2013, a fost destituită în mod ilegal și cu încălcarea reglementărilor interne”.

Asociația Elevilor din Constanța mai atrage atenţia asupra afirmaţiilor referitoare la abonamentele pentru elevi şi a modalităţilor în care aceştia pot obţine reduceri pentru transportul în comun.

“Referitor la afirmațiile legate de abonamentele reduse pentru transportul public urban, domnul primar Radu Mazăre face o denaturare a adevărului când afirmă că mai bine de jumătate din elevi pot primi reducerea de 50% la transportul în comun, iar opiniile prin care enunță dorința de a oferi reducerea la transportul public doar elevilor cu venituri de până la 1800 lei pe membru de familie este populistă. Domnul Radu Mazăre ar trebui să știe că pentru a putea beneficia de abonament cu preț redus la transportul public, elevii trebuie să facă parte din familii care beneficiază de ajutoare pentru căldură și să parcurgă cu proces birocratic greu. Întreaga procedură birocratică și nenumăratele documente necesare sunt făcute în așa fel tocmai pentru a asigura un număr cât mai redus de persoane care apelează la ceea ce ar trebui să fie un drept universal al tuturor elevilor și accesibil prin achiziționarea directă la ghișeurile RATC a abonamentelor de transport pentru elevi, în baza carnetului de elev, așa cum se întâmplă în toate celelalte municipii reşedinţă de judeţ din România.”, se mai arată în comunicatul de presă.

“Propunerea făcută de domnul Mazăre elevilor care au participat la întâlnirea cu acesta este cu totul falsă și neconformă cu dispozițiile legale în vigoare. Nu poți să negociezi aplicarea legii și nici modul în care o aplici. Municipiul Constanța trebuie, în virtutea drepturilor acordate de legea educației, să ofere de îndată reducerea la transportul public urban, nu există loc de negociere.”, a declarat Andrei-Eduard Burghelia, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, conform comunicatului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii