Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:15 20 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 2 Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, sub control judiciar pentru luare de mită și dosarul APIA (galerie foto+video+document)

ro

17 Oct, 2016 13:37 6602 Marime text


Înalt Preasfinția Sa, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisul se află, în aceste momente la sediul DNA Constanța. 

Reamintim faptul că, la sfârșitul lunii august, APIA Constanța a participat, la solicitarea DNA Constanța, la un control la ferma viticolă de la Nazarcea, aflată în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului. 

Contactat telefonic de redactorii ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat, la acel moment: „Controlul APIA - Centrul Judeţean Constanţa a fost unul de rutină. APIA - Centrul Judeţean Constanţa a fost să verifice suprafeţele şi culturile, conform regulilor lor, precum şi subvenţiile. Nu ştiu dacă au fost ridicate documente“.

Într-un răspuns adresat tot redacției ZIUA de Constanța, APIA Constanța făcea următoarele precizări, referitoare la același control: „În data de 22.08.2016, Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța a solicitat instituției noastre, prin adresă oficială, desemnarea unor reprezentanți/specialiști cu atribuții de control care să participe la cercetarea la fața locului, alături de reprezentanții instituției antemenționate (n.red. DNA), în vederea stabilirii situației suprafețelor de teren din zona localității Nazarcea, județul Constanța. pentru care Arhiepiscopia Tomisului solicitase sprijin financiar la APIA.

Menționăm faptul că respectiva acțiune s-a efectuat în data de 26.08.2016. Reprezentanții instituției noastre au sprijinit organele de cercetare în ceea ce privește identificarea suprafețelor de teren declarate de către Arhiepiscopia Tomisului, prin utilizarea aparatelor GPS din dotare. 

În urma acțiunii efectuate, s-a constatat că suprafața de teren cultivată cu viță de vie nu era întreținută.“

În secțiunea Documente a acestui articol puteți consulta integral răspunsul formulat de APIA Constanța la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța.

Citeşte şi DNA IPS Teodosie nu are voie să „desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri în cadrul Bisericii Ortodoxe“

UPDATE 2:

DNA - Serviciul Teritorial Constanța l-a plasat astăzi sub control judiciar pentru 60 de zile pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită și declarații false către APIA Constanța. 

În urma cercetării sale penale sub control judiciar, IPS Teodosie nu mai are voie să desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși. 

Pentru Arhiepiscopia Tomisului, atribuțiile Înaltpreasfinției sale Teodosie ar putea fi preluate de starețul arhimandrit Mitu Cosma, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului. 

Contactat telefonic de redactorii ZIUA de Constanța, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a refuzat să comenteze decizia DNA de a-l plasa pe Teodosie Petrescu sub control judiciar, dar și informațiile din dosar referitoare la presupuse fapte de corupție, mai ales că Arhiepiscopia Tomsiului este o eparhie cu autonomie. De asemenea, Bănescu a mai precizat pentru ZIUA de Constanța că este prematur să se discute despre o eventuală decizie a Sinodului privind funcția eclesiastică a Înaltpreasfinției SaleTeodosie.

UPDATE 1:

Jurnaliștii Antena 3 susțin că audierea la DNA a lui Teodosie Petrescu ar avea legătură cu un nou dosar de presupuse acte de corupție, mai exact luare de mită. Informația nu a fost deocamdată confirmată de surse oficiale DNA.
 

Citește și...


Ti-a placut articolul?

Comentarii