Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:58 02 04 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopia Tomisului Unde va sluji IPS Teodosie în acest weekend

ro

10 May, 2019 14:09 735 Marime text

Sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire a picturii bisericii mănăstirii Dumbrăveni, urmată de Sfânta Liturghie. Așezământul monahal este ocrotit de către Maica Domnului și de către Sfântul Emilian de la Durostorum.
 
În zona comunei Dumbrăveni, pe firul văii, se află o așezare rupestră, iar în urma studiilor arheologice realizate în perioada anilor 1988-1989, s-a constatat că este vorba despre o mănăstire populată în două etape - secolul IV până în secolul VII și din secolul IX până în secolul XI, fiind  abandonată fără a se cunoaște motivul.

Mănăstirea Dumbrăveni s-a reînființat în anul 2002, la inițiativa familiei Dănilă. Locul a fost sfințit la data de 1 mai 2004, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului. Mănăstirea are hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, iar hramul paraclisului este „Sfântul Emilian de la Durostorum”, Silistra de azi, Sfânt român.

Mănăstirea are un paraclis realizat în stil ștefanian, o replică a mănăstirii Voroneț. Fundația a fost turnată în anul 2006 și a fost sfințit la data de 13 septembrie 2009, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 
Pe data de 12 mai, în Duminica Mironosițelor, ierarhul va răspunde invitației PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Pantocrator, din localitatea Drăgănești-Vlaşca, jud. Teleorman, așezământ monahal ocrotit de către Sfânta Maria Magdalena, una dintre femeile mironosițe.

Ti-a placut articolul?

Comentarii