Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:18 22 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apicultorilor li se întinde o mână de ajutor

ro

13 Apr, 2016 19:49 1660 Marime text
 
În ședința de astăzi a Guvernului s-a decis ca apicultorii să primească în acest an un sprijin financiar de 30,204 milioane de lei prin Programul național apicol pentru perioada 2014-2016, din care 15,102 milioane de lei alocați de la bugetul de stat, iar 15,102 milioane de lei - din fonduri europene.
 
Scopul acestui program este sprijinirea apicultorilor pentru achiziționarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa, de mătci, roiuri pe faguri și/sau familii de albine, precum și pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii.
 
Potrivit site-ului oficial al Guverului, actul normativ adoptat facilitează accesul beneficiarilor la această formă de sprijin și extinde programul astfel încât să poată fi decontate mai multe activități. Astfel, se introduce în program decontarea medicamentelor folosite pentru tratarea nosemozei la albine și se elimină realizarea sistemului informativ pentru înregistrarea stupilor, care va fi finanțată din fonduri de la bugetul de stat. Alte modificări vizează clarificări referitoare la documentele de achiziție a produselor, a medicamentelor sau reglementări ale controalelor la fața locului.
 
De asemenea, pentru a facilita accesul apicultorilor la această formă de sprijin, se elimină condiția de eligibilitate și documentul justificativ referitor la faptul că tratamentele familiilor de albine cu medicamente trebuie să se desfășoare pe baza unui calendar întocmit anual de apicultor, aprobat și urmărit de reprezentanții formei asociative. Modificarea este propusă de reprezentanții asociațiilor deoarece, conform prospectului medicamentului și în funcție de anotimp, fiecare apicultor își realizează singur calendarul tratamentelor, mai arată Guvernul.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii