Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:13 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Momentul decisiv, 5 iunie Alina Gorghiu și Vasile Blaga, prezenţi la Constanţa! (galerie foto + video)

ro

01 Apr, 2016 18:17 1846 Marime text
La această oră, Filiala Constanța a Partidului Național Liberal (PNL) organizează o conferință de presă la sediul din Constanţa. La eveniment sunt prezenţi copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, și președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, Vegil Chiţac, Ciprian Dobre.

Astăzi, a avut loc pregătirea candidaţilor la primării şi consilii judeţene, apoi la Biroul Politic Naţional.

Vergil Chiţac spune că pentru el aceasta este prima luare de contact pentru politica mare. 

„Vom avea mâine lansarea candidaţilor şi apreciez că are loc la Constanţa. Strădaniile noastre vor fi pe măsură în această campanie electorală”, a spus Chiţac.


După Chiţac, a luat cuvântul Alina Gorghiu.

„A fost un Birou Politic Naţional dens, am reluat agenda parlamentară, care se va discuta săptămâna viitoare. Am vorbit despre moţiunea simplă pe justiţie, pe care noi am numit-o «moţiunea Ponta - Ghiţă». Poziţia noastră este împotriva acestui demers”, a spus Gorghiu.

 
Referitor la subiectul TVR, Alina Gorghiu a declarat următoarele:

„Mă miră Zgonea şi Tăriceanu, care au vrut desemnarea rapidă a unui şef la TVR. Chiar în această seară, noi facem apel la calm la PSD şi să respectăm procedurile. Vrem deblocarea situaţiei din TVR, dar nu pe genunchi. Am mai avut o discuţie legată de legea care exceptează de la executare conturile de campanie. Suntem în situaţia în care să se aplice legea. Ne-am deblocat conturile, toate datoriile vor fi plătite, PNL nu intră sub incidenţa acestei legi oricum”, a precizat aceasta.

La Camera Deputaţilor, luni, se discută interzicerea filmatului votului cu bile. „Ne întoarcem la platforma PSD, care, înainte de 89, reuşea să cucerească minţile oamenilor din România. Vorbim despre interzicerea unui lucru normal făcut de presă, de monitorizarea votului aleşilor. Ideea de democraţie în România este iar în pericol. În biroul permanent ne vom opune, dar în plen, majoritatea este a lor”, a încheiat Gorghiu.

 
În aceste momente, vorbeşte Vasile Blaga. „Mâine, începând cu ora 10.00, dezbatem trei rezoluţii. Prima are în vedere discrepanţa între mediul rural şi urban, se numeşte «Urban şi Rural, aceeaşi Românie». Cerem reducerea decalajelor enorme. A doua rezoluţie ţine de angajamentul PNL, potrivit căruia 30% dintre candidaţii la locale vor fi femei. Cota de gen are în vedere rolul şi agenta femeii în România. Vom avea în vedere câteva solicitări care privesc viaţa cotidiană a femeii din România, obligaţii şi responsabilităţi. A treia rezoluţie vizează adminstraţia publică locală şi managementul acesteia. Primul punct vizează descentralizarea deciziilor luate azi din biroul din Bucureşti. Controlul regiilor şi companiilor mai mult încurcă decât sprijină administraţia locală. Al doilea punct se referă la incompatibilitatea între un serviciu public şi un interese public. Vom solicita eliminarea acestor imcompatibilităţi. O modificare a legii 131 prin care solicităm ca primarii,  viceprimarii,  consilierii şi preşedintele de CJC să facă parte din consiliul administrativ al regiilor de interes public.
 
Al treilea punct se referă la catastrofa din domeniul absorbţiei fondurilor europene. România în exerciţiul 2014-2020 are la dispoziţie aproape 31 de miliarde de euro. Ca instrumente avem nouă programe sectoriale, 57 de axe prioritare. Mâine, 2 aprilie, România are active cinci programe parţial deschise şi opt axe din 57, în valoare de 2 miliarde de euro, mai puţin de 6%. Această situaţie trebuie rezolvată”, a precizat Blaga.
 
Tot Blaga spune: „275 de acte normative prevăd incompatibilităţi. Un prost a aruncat o piatră asupra acestora, nu vor ajunge 100 de deştepti să scoată piatra din lac. Trebuie să rezolvăm această problemă".

UPDATE - Sesiune de întrebări şi răspunsuri
 
În aceste momente, are loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Întrebare: „Cum veţi vota salariile primarilor?”
Răspuns Blaga: „PSD şi Dragnea îşi amăgeşte în continuare primarii şi aleşii locali. Legea nu va fi modificată, nu trebuie să ne minţim colegii, nu avem surse de finanţare deocamdată. Nu suntem de acord cu pensii speciale, decât pentru armată şi structuri speciale. E păcat că PSD manipulează aleşii în prag de alegeri locale, proiectul nu va trece de Curtea Constituţională. Însă putem vorbi despre salarizare la standarde decente.
Răspuns Gorghiu: „Am discutat cu Cioloş şi aşteptăm un proiect al legii salarizării unitare. Înainte de alegeri, sper să avem această discuţie cu premierul şi cu celelalte partide politice”.


UPDATE - Turul doi

În cadrul conferinţei s-au făcut precizări şi despre turul doi.

„Legat de turul doi, încă aşteptăm termenele, într-o săptămână vom primi termenul de judecată şi vedem ce spune instanţa. Categoric, există posibilitatea turului doi”, a subliniat Gorghiu.


UPDATE - Constanţa. „Chiţac şi Dragomir sunt candidaţi puternici"
 
Legat de Constanţa, Alina Gorghiu spune că se bucură că aici există opoziţie. „M-aş bucura să văd că toţi candidaţii fac asta. Am aşteptări de la rezultatul alegerilor, nu concepem să pierdem judeţul şi municipiul. Chiţac şi Dragomir sunt candidaţi puternici. Alianţe se vor face doar postelectoral. Asta este decizia partidului. Candidaţii trebuie să-şi dea demisia, nu să se suspende din funcţii, dacă vor să candideze”.

UPDATE -  Despre candidaţii cu probleme penale
 
Cu privire la candidaţii cu probleme penale, „criteriile de integritate se aplică pentru primarii şi preşedintele CJC. Validarea se va face de conducerea centrală, pentru judeţ, răspunde Dragomir. Am desemnat colegi care vor verifica dosarele candidaţilor, iar biroul judeţean va valida dosarele după analiză”, a spus Blaga. De asemenea, acesta a precizat că Chiru este membru PNL şi speră să-şi rezolve problema.

UPDATE – Despre desemnarea lui Chiţac
 
Spre finalul conferinţei de presă, Vasile Blaga a făcut o serie de precizări şi despre Vergil Chiţac. „Considerăm că îndeplineşte toate cerinţele partidului, criterii morale şi profesionale”, a spus Blaga. Tot referitor la candidatura lui Chiţac, Alina Gorghiu, la rândul ei, a precizat următoarele: „Argumentul pentru mine a fost profilul domniei sale. Momentul decisiv va fi data de 5 iunie”, a încheiat Gorghiu.  

Ti-a placut articolul?

Comentarii