Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:59 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alertă la Ministerul Sănătății În România a fost înregistrat primul caz cu virusul Zika!

ro

12 Jul, 2016 12:26 1221 Marime text
Oficialii din Ministerul Sănătății au anunțat că o tânără de 27 de ani din România a fost diagnosticată cu virusul Zika. În acest moment, tânăra este internată la Institutul Matei Blaș din Capitală. Tânăra femeie a fost testată la Institutul Victor Babeș, iar medicii susțin că nu este un pericol.
 
"Ieri, Ministerul Sănătăţii a primit confirmarea cu virusul Zika a unei persoane de 27 de ani. Ea călătorise în Martinica. Este în afara pericolului. Este vorba despre o fată. Nu s-a infectat pe teritoriul României. Riscul de transmitere pe teritoriul României este minim", a anunţat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurenţiu Colintineanu, potrivit agerpres.ro.
 
În perioada iunie-iulie, tânăra a fost plecată în insula Martinica, în interese de serviciu.
 
Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că virusul se poate transmite prin înțepătură de țânțar, dar și prin contact sexual.
 
a)     Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul ințepăturii de țânțar sunt:
 
-        Utilizarea substanțelor antițânțari (conform indicațiilor de pe eticheta lor).
 
-        Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes.
 
-        Plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm.
 
b)     Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.
 
De asemenea, femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar. Femeile insărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menționeze aceasta situație medicului care monitorizează sarcina. Pentru protecția fătului, bărbații care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenți până la finele sarcinii. Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele opt săptămâni după revenire în țară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin șase luni.

Ministerul Sănătății mai precizează că persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să solicite o consultație de medicina călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat în luna mai că virusul Zika se va răspândi în Europa în această vară. Potrivit organizației acest risc pentru oameni va fi „scăzut spre moderat”, dar sunt şanse mari ca virusul Zika sa apara în țările unde trăiește țântarul Aedes aegypti.
 
Centrul european pentru prevenire și controlul maladiilor a transmis că această specie de țântar a fost recent semnalată în Madeira, Olanda și nord-estul coastei Mării Negre, mai exact la sudul Rusiei și Georgia.
 
Iată care este lista ţărilor din Europa unde există risc moderat de apariţie a virusului: Albania, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Israel, Italia, Malta, Monaco, Muntenegru, România, San Marino, Slovenia, Spania, Elveția, Turcia și Vatican.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii