Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:07 20 06 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alertă în Delta Dunării. Sunt suspiciuni de peste poricină în două sate din Deltă. Ce măsuri au luat autoritățile

ro

11 Jun, 2018 09:55 862 Marime text
Porcinele din patru gospodării din satele Ceatalchioi şi Sălceni, comuna Ceatalchioi din Delta Dunării, au fost sacrificate de autorităţi, după ce rezultatele analizelor efectuate pe probe prelevate de la animalele din cele două localităţi au fost pozitive la pestă porcină africană (PPA), a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă.
 
Suspiciunea privind prezenţa PPA în cele două localităţi a fost anunţată vineri, 8 iunie, medicului veterinar de liberă practică de proprietarii celor patru gospodării în efectivele cărora s-au înregistrat mortalităţi de porcine.
 

"Laboratorul sanitar-veterinar a constatat sâmbătă că probele prelevate din cele patru gospodării sunt pozitive la PPA, iar duminică dimineaţa probele au fost transmise pentru confirmare laboratorului naţional de referinţă al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) din Bucureşti", a mai spus Tuchilă.

 
Potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1.214 din 2009, toţi porcii din cele patru gospodării au fost sacrificaţi, proprietarii acestora urmând să primească despăgubiri. De asemenea, medicii veterinari au dezinfectat gospodăriile în care s-au înregistrat mortalităţi, iar circa 150 de kilograme de carne de porc găsită congelată în cele patru gospodării a fost confiscată pentru distrugere.
 
Pentru prevenirea extinderii focarelor de PPA, autorităţile au decis instituirea unor filtre în suburbia Tudor Vladimirescu a municipiului Tulcea, astfel ca niciun porc sau un subprodus din carne de porc provenit din zonă să nu fie transportat din Deltă în zona de terasă a judeţului.
 

"Porcii din cele patru gospodării erau ţinuţi în coteţe. Sursa de infectare probabilă este mediul sălbatic, cunoscut fiind faptul că mistreţii vin în această perioadă foarte aproape de gospodăriile oamenilor", a precizat Mitică Tuchilă.

 
Potrivit sursei, în urma extragerilor controlate de mistreţi din mediul sălbatic pentru stabilirea existenţei PPA la efectivele din această specie din Delta Dunării, nu a fost constatată prezenţa virusului, în condiţiile în care la graniţa româno-ucraineană, pe partea ucraineană a Dunării, au fost identificate mai multe focare, unele dintre ele fiind situate şi la doi kilometri distanţă de frontieră.
 
Pesta porcină africană este, potrivit DSVSA, o boală a suinelor domestice şi sălbatice care nu poate fi prevenită prin vaccinări şi care produce mari pagube socio-economice.
 
AGERPRES

Ti-a placut articolul?

Comentarii