Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:26 18 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acțiuni ample ale polițiștilor în Delta Dunării. S-au confiscat kilometri de plase de braconaj și sute de kilograme de pește

ro

08 Sep, 2016 12:43 1047 Marime text
Polițiștii Serviciului de Poliţie „Delta Dunării” au ridicat 610 kilograme de pește, trei ambarcaţiuni, două motoare de ambarcaţiuni, 78 de unelte de pescuit, în lungime totală de 4.400 de metri, în urma unei acțiuni desfășurate în zona litorală a Mării Negre, a fluviului Dunărea, pe braţele Sfântul Gheorghe şi Chilia, precum şi a lacurilor adiacente, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul IGPR.
 
În perioada 26 august - 2 septembrie, poliţiştii Serviciului de Poliţie „Delta Dunării” din cadrul Direcției de Poliție Transporturi – Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au efectuat verificări şi controale în zona  fluviului Dunărea, pe braţele Sfântul Gheorghe şi Sulina, precum şi a lacurilor adiacente.
 
În urma acţiunii, au fost constatate 10 infracţiuni, dintre care una de evaziune fiscal și 9 privind pescuitul și acvacultura. Pentru comiterea acestor infracțiuni sunt cercetate 8 persoane.
 
De asemenea, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare de 79.200 de lei.
 
Totodată, polițiștii au ridicat bunuri în valoare de aproximativ 51.500 de lei, respectiv 610 kg. de peşte, dintre care peste 100 de kg. din specia sturion, 3 ambarcaţiuni, 2 motoare și 2 rezervoare de ambarcaţiuni, 72 de unelte de pescuit, dintre care 15 plase de pescuit tip ohane, din fir textile pentru sturioni, 41 de tip setcă, din plasă monofilament și 16 de tip setcă din fir textile, în lungime totală de 4.400 de metri, 3 pripoane cu 153 de carmace și 3 vintire, confecționate special pentru prinderea țiparilor ( specie de pește strict protejată).
 
Exemple semnificative:
 
* La data de 25 august, în urma unui control efectuat la o societate comercială din localitatea Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, polițiștii au depistat cantitatea de 394,7 de kg. de pește congelat și procesat, dintre care 101,2 kg. din specia sturion, ambalată și păstrată în mod necorespunzător.
 
Cantitatea de pește a fost confiscată și societatea comercială sancționată contravențional de către reprezentanții D.S.V.S.A..
 
* În aceeași zi, polițiștii au efectuat un control la o societate de profil din comuna Crișan, județul Tulcea, unde au depistat cantitatea de aproape 700 de litri de băuturi alcoolice contrafăcute, oferite spre comercializare, fără a înregistra operațiunile comerciale în evidența contabilă.
 
Băuturile alcoolice au fost confiscate și administratorul societății a fost sancționat contravențional.
 
În cauză s-a întocmit și dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.
 
* La data de 30 august, polițiștii au acționat cu abarcațiunile în zona de litoral a Mării Negre și au confiscat 15 setci tip ohane, unelte special confecționate pentru capturarea sturionului, în lungime de aproximativ 1.120 de metri, aflate în apă.
 
* La data de 31 august, polițiștii au depistat în flagrant delict doi tineri, din Sulina, în timp ce pescuiau cu un pripon cu 25 de carmace,  folosind ca momeală pește din specia țipar (strict protejat prin lege), utilizând la pescuit o ambarcațiune propulsată de un motor.
 
Cantitatea de 8 kg. de pește, din specia somn, care a fost pescuită de cei doi, a fost confiscată și predată la o societate de profil.
 
De asemenea, în urma controlului efectuat la adăpostul pescăresc al acestora, au mai fost găsite alte 2 pripoane cu 128 de carmace și 600 de pești, din specia țipar, care au fost redați mediului natural.
 
Polițiștii le-au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.
 
* La data de 1 septembrie, în urma unui control efectuat de polițiști la o pensiune turistică, din Tulcea, au fost confiscate 34 de setci din plase monofilament, trifilare și din fir textil, a căror deținere este interzisă, 16 setci din fir textil, precum și 2  prostovoale și 3 vintire, a căror deținere este interzisă de către persoanele neautorizate.
 
În cauza s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de producere, import, comercializare, deținere, sau folosire la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârșelor, vintirelor, precum și a altor unelte de pescuit comercial și producerea, importul, deținerea, comercializarea sau utilizarea la pescuit a uneltelor de plasă de tip monofilament.
 
* În ziua de 2 septembrie, polițiștii i-au depistat în flagrant delict pe doi tineri, din comuna Murighiol, județul Tulcea, în timp ce pescuiau cu 5 setci din plasă monofilament,  utilizând la pescuit o ambarcațiune din fibră de sticlă, dotată cu motor.
 
Cantitatea de 20 de kg de pește, din specia caras, pe care aceștia o pescuise, a fost confiscată și predată la o societate de profil, iar ambarcațiunea și motorul au fost ridicate și lăsate în custodie proprietarului, până la definitivarea cercetărilor.
 
Polițiștii le-au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de producerea, importul, comercializarea, deținerea sau folosirea uneltelor din plasă de tip monofilament. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii