Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:05 11 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţenii din Topraisar sunt aşteptaţi să doneze sânge

ro

09 Jul, 2019 11:52 2935 Marime text
Centrul  Regional  de Transfuzii  Sanguine Constanţa şi Parohia Topraisar ,,Biserica Sfinţii Arhangheli  Mihail  şi Gavriil” organizează duminică, 14.07.2019, între orele 08.30-13.30, o acţiune de donare de sânge.

Sunt aşteptate toate persoanele sănătoase din localitatea Topraisar şi localităţile învecinate, ce doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani (pentru prima donare 18-60 de ani, în funcţie de evaluarea medicală) cu greutatea peste 50 kg ( în funcţie de înălţime, constituţie), care nu au suferit de hepatită virala, tuberculoză, sifilis, malarie, infecţie HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă, etc.    
 
Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă, din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.
 
Cu 3  zile  înainte de donare, este interzis consumul de băuturi alcoolice! În ziua donării, se recomandă un mic dejun uşor (sandwich-uri, fructe, lactate) şi minim 500 ml lichide.
 
Persoanele care efectueaza o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de:
            -7 tichete de masa pentru produse alimentare;
            -o zi liberă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, elevi, studenţi şi militari.
            -decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge;   
 
Donatorii sunt aşteptaţi duminică, 14.07.2019, la Parohia Topraisar „Biserica Sfintii Arhangheli  Mihail şi Gavriil”‚ cu un act de identitate valabil, intre orele 08.30-13.30.

 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii