Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:58 21 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A trăit într-un orfelinat din Constanța. A fost adoptat de o familie din America. Acum este nominalizat la premiile Emmy

ro

04 Jul, 2016 21:16 3392 Marime text
Iancu "Bunee" Tomlinson este un copil orfan, din Constanța, care a fost abandonat la naștere de o mamă pe care n-a cunoscut-o niciodată și a trăit, primii șase ani din viață, într-un orfelinat. Salvarea lui Bunee, așa cum era cunoscut în orfelinat, a venit printr-un clip. Filmarea în care Buni râdea şi se juca a impresionat un cuplu din Statele Unite care dorea să adopte un copil din România. Familia de americani i-a schimbat radical destinul atunci când l-a adoptat.
 
După ce s-a luptat pentru a depăşi traumele din copilărie, Bunee s-a regăsit în regia de fim. La 23 de ani, tânărul se află printre regizorii nominalizaţi la Emmy, iar fimul despre viaţa lui a avut premiera la Cannes, scrie Digi24.
 

„Îmi amintesc că priveam afară, pe geam şi că i-am văzut pe ei (n.r. părinţii adoptivi) când au parcat în faţă. ”Bunee, vino cu mine” şi am văzut o un bărbat şi o femeie. Eram atât de fericit, încât am fugit repede înspre ei. A fost un moment emoţionant,” povestește Iancu Tomlinson.

 
În anul 1999 Iancu a plecat spre o viaţă în adevăratul sens al cuvântului. 70 de copii normali dar şi cu handicapuri severe psihice şi locotomorii trăiau în acest orfelinat, izolaţi de restul lumii. În vremea aceea, tot acest centru era împrejmuit cu garduri uriaşe din beton.
 

„În primii doi ani ne-am confruntat cu situaţii pline de furie necontrolată. Crizele de furie erau atât de grave, încât îi plesneau vasele de sânge pe tot corpul,” spune Susan Tomlinson, mama lui.

 

„Bunee are harul de a se adapta uşor. Probabil, este singurul lucru care l-a ajutat să supravieţuiască acelui sistem,” zice Tommy Tomlinson, tatăl lui.

 
Şase ani mai târziu, viaţa i s-a schimbat din nou. A avut ca tema la şcoală să ilustreze în imagini un anumit subiect. Bunee şi-a filmat colegii de clasă şi părinţii și a descoperit că asta vrea să facă în viitor. S-a înscris la cursurile de vară ale unei prestigioase instituţii de film şi a fost cel mai tânăr elev admis vreodată. În al doilea an de liceu a început să facă primii bani din producţie publicitară. Apoi, a devenit regizorul propriei poveşti.
 

„Marea problemă când m-am gândit să fac acest documentar a fost că nu ştiam de unde să încep: prea multe poveşti, prea multe imagini de arhivă, fotografii. Părinţii mei au făcut o treabă excelentă pentru că au păstrat totul,”spune Iancu "Bunee" Tomlinson.


Filmul despre un copil orfan din Constanţa a avut premiera la Cannes şi are cinci nominalizări la Emmy. Din 1997 şi până în 2000, atunci când adopţiile internaţionale au fost oprite, 508 copii din orfelinatele constănţene au fost adoptaţi de străini.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii