Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:11 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit actorul Horia Serbanescu

ro

19 Sep, 2010 17:33 4150 Marime text

a-murit-actorul-horia-serbanescu.jpgHoria Serbanescu, popularul actor de comedie si de revista, a murit, duminica, la varsta de 86 de ani.

Actorul s-a stins din viata la Spitalul Municipal din Capitala. Cel care a debutat pe scena la numai 5 ani, in 1929, incantand de-a lungul anilor publicul, va fi depus luni in foaierul Teatrului Constantin Tanase urmand sa fie inmormantat marti, la ora 12, la Cimitirul Bellu.

"A fost unul dintre stalpii Teatrului de Revista, un om de o inteligenta si de un spirit iesit din comun, un actor cu un umor subtire, actor care nu de putine ori a jucat atat pe scena Teatrului 'Constantin Tanase], pe scena Nationalului, cat si in multe din filmele epocii trecute. Alaturi de Radu Zaharescu a facut unul dintre cele mai celebre cupluri, descretandu-ne fruntea la 'Tanase', la Televiziune sau in editiile emisiunii 'Unda vesela' a lui de Ion Vova, la Radio", a declarat pentru Jurnalul National Alexandru Arsinel, directorul Teatrului "Constantin Tanase".

Umoristul Dan Mihaescu scrie, la aflarea tristei vesti: "A fost un print al umorului romanesc, un comedian fascinant, un om dintre cei mai buni pe care i-a avut acest pamant nelinistit. Un artist intelept care ne-a invatat ca pentru a trai mult, trebuie sa murim de ras in fiecare zi. Si el a fost unul dintre cei mai mari furnizori de voie buna, pentru neamul nostru. Actor de teatru, de radio, de film, de televiziune, Horia Serbanescu a fost dotat cu toate calitatile exceptionale, care nasc vedete autentice. Talentat, generos, iubind cu patima viata si oamenii din viata sa. Cu o nativa si necontenita vocatie a prieteniei".

Nascut la 16 martie 1924, Horia Șerbanescu a debutat pe scena la varsta de 5 ani, in 1929, interpretand rolul Regelui Mihai in piesa Miss Revista.

La aceeasi varsta, regizorul Paul Gusti l-a adus la Teatrul National in rolul dublu Statu Palma Barba Cot din spectacolul Rodia de Aur. Cum spectacolul a fost primul de acest gen transmis la Radio, Horia Șerbanescu este considerat astazi cel mai vechi colaborator al Radiodifuziunii Romane.

Primul mare succes al sau a fost inregistrat la Gradina Volta Buzesti cu piesa Profesorul de franceza semnata de Tudor Musatescu.

Alaturi de un alt actor extrem de indragit de public, Radu Zaharescu, Horia Serbanescu a scris istoria Teatrului de Revista, identificandu-se practic, cu existenta acestuia, din momentul in care a fost lansat de Constantin Tanase, la "Carabus". De-a lungul anilor cuplul Horia Serbanescu-Radu Zaharescu a fost cel mai solicitat de Televiziunea Romana.


Horia Serbanescu avea doi copii, Mugur si Ilinca.

Sursa: Ziare.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • floring 19 Sep, 2010 18:12 si transit gloria mundi...