Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:58 16 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A încetat din viaţă torţionarul Ion Ficior

ro

26 Sep, 2018 14:26 654 Marime text
Torționarul Ion Ficior a murit, miercuri, în pușcărie, unde ispășea o condamnare de 20 de ani de închisoare, a transmis România TV, în jurnalul orei 14.00.

La data de 29 martie 2017, Ficior a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității. A fost obligat și la plata a 310.000 de euro, despăgubiri către supraviețuitorii pe care i-a torturat. A devenit la acea dată al doilea torționar condamnat, după Alexandru Vișinescu.

Procurorii susțin că, în perioada 1958 — 1963, Ficior a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva deținuților politici, în urma căruia au murit 103 deținuți politici.

Parchetul arată că deținuții erau supuși unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completă de familii și de orice alte persoane, de lumea externă în general, de condiții de cazare mizerabile, frigul insuportabil din barăci, sancțiunile fizice crunte pentru abateri minore, hrana deficitară, deținuții fiind în permanență înfometați și însetați, având dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor și, nu în ultimul rând, condiții de muncă inumane.

Ti-a placut articolul?

Comentarii