Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:50 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE4-A început ședința Consiliului Local Constanța cu retragerea a trei proiecte de pe ordinea de zi (video, foto+document)

ro

29 Jan, 2016 11:35 2673 Marime text
A început şedinţa Consiliului Local Municipal. George Vişan este preşedintele de şedinţă. Sunt prezenţi 21 de consilieri locali municipali.

Pentru început au fost retrase de pe ordinea de zi proiectele 2, 15 şi 16, la cererea lui Radu Matei.

Al doilea proiect a fost retras din cauza fostului viceprimar Gabriel Stan, ca urmare a ordinului emis de prefect. Doar el și Raluca Trandafir au votat pentru ca proiectul 2 să fie retras de pe ordinea de zi, ceilalți  consilieri votând împotrivă.

Amintim că prefectul judeţului Constanţa, Constantin Ion a emis în 28 ianuarie ordinul prin care a constatat încetarea mandatului de consilier local a viceprimarului Gabriel Stan. Deşi încă din decembrie Gabriel Stan a rămas fără sprijinul PSD, potrivit prefectului Constantin Ion abia acum Primăria Constanţa a emis către Prefectură sesizarea.

Proiectele retrase de pe ordinea vor fi încărcate pe site pentru a fi discutate în plen.

Pe ordinea de zi de astăzi se află, pe lista suplimentară, proiectul de hotărâre privind modificarea și completarea art. 1 din HCL nr. 638/2008 privind stabilirea modalităților și a datelor de acordare a pachetelor cu hrană pentru pensionarii cu pensii până la 1000 lei, persoanelor peste 60 de ani care nu realizează venit, persoanelor cu handicap și categoriilor de persoane care beneficiayă de acordarea serviciilor sociale furnizate de asociații și fundații, proiect al cărei inițiator este viceprimarul cu atribuții de primar Decebal Făgădău. De asemenea, proiectul de hotărâre privind modificarea HCL nr. 312/2015 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016 este un alt proiect aflat în dezbatere, dar și proiectul de hotărâre privind aprobarea unor măsuri în legătură cu contractul nr. 7071/09.05.2008 încheiat cu SC Polaris M Holding SRL. 

UPDATE4, ora 13.22:


Întrebat dacă preferă ca alegerile locale să se facă în două tururi sau într-unul, Decebal Făgădău a declarat că, în principal, este de părere că ar trebui organizate două tururi. De asemenea, el a precizat că este oficial candidatul PSD pentru alegerile locale de anul acesta. ”Nu voi avea o opinie în care să aduc atacuri candidaților sau familiilor contracandidaților”, a spus Făgădău.
Acesta a adăugat că are o părere bună despre rectorul Vergil Chițac: ”Este  persoană serioasă și o persoană elitistă”.
În legătură cu posibilitatea ca acesta să îi fie posibil contracandidat, Făgădău a spus că îi urează succes în campanie.
Întrebat dacă ar conta pentru el situația în care Radu Mazăre i-ar spune să nu candideye la alegerile locale, Decebal Făgădău a declarat ferm că nu. 
Andrei Chivu i-a adus lui Făgădău o serie de planșe privind o bibliotecă modernă. Acesta a adăugat că în câteva luni urmează să se mute în capitală.
 

UPDATE3, ora12.45:


Făgădău a declarat: ”Ne aflăm într-un moment de încheiere a unui program. Urmare a distribuirii pachetelor la finele lui 2015 s-a încheiat niște stocuri. Completăm stocurile de alimente și vom da o ultimă tranșă de pachete. Sper ca din ședința viitoare acest program să se transforme într-unul prin care să distribuim vouchere. Tot de opt ori pe an vor fi distribuite în 2016”.
Aceste tichete vor fi prezentate sub forma unui pachet de patru tichete a câte 10 lei pe lună pentru  le lăsa pensionarilor libertatea de a-și drămui această sumă după cum se consideră de cuviință.
S-a trecut la dezbaterea punctului 3 de pe ordinea suplimentară. Este vorba despre proiectul de hotărâre privind aprobarea unor măsuri în legătură cu contractul nr. 7071/09.05.2008 încheiat cu SC Polaris M Holding SRL.
La sfârșitul anului trecut, dosarul prin care Consiliul Local s-a constituit parte civilă a fost trimis în instanță.
Făgădău a spus că ”trebuie cerută Consiliului Local o mandatare de a ne adresa ICCJ cu cerere de suspendare a acestui contract”. Dacă instanța va respinge cererea de suspendare va încuviința derularea pe mai departe a contractului. Făgădău a spus că până la pronunțarea instanței supreme a propus reținerea din facturile curente și viitoare a cotelor de 8 și 10% din profit. ”Nu putem cere mai mult pentru că am obstrucționa activitatea economică, deși acum suntem pe poziții antagonice în procesul penal. De aceea cerem suspendarea contractului, cerere care va trebui înregistrată până cel târziu la 8 februarie”, a adăugat Făgădău.
Primarul interimar spune că el se află într-o situaţie dificilă.
El a explicat că au existat cheltuieli în decembrie şi ianuarie cu deszăpezirea şi va fi disponibilizată cota de profit de 8-10% din forţa financiară, cote care se reţin din facturile emise. Făgădău a mai spus că Polaris va renunţa la dreptul de a emite pretenţii privind plata la termen, iar sumele vor fi returnate de această societate după o decizie definitivă favorabilă. El a explicat că în cazul în care Primăria nu va plăti către Polaris vor fi invocate clauzele contractuale existente în contract şi se va plăti o sumă mai mare.
Radu Matei a întrebat ce se va întâmpla dacă instanţa va decide suspendarea contractului. 

 

UPDATE2: ora 12.06:


Proiectul de hotărâre 11 a fost votat în unanimitate. Decebal Făgădău a declarat că prețul pe care populația Constanței țl va suporta la gigacalorie rămâne de 250 de lei.
Până acum, cei doi liberali prezenți la ședință fie au votat împotrivă, fie s-au abținut.
Decebal Făgădău i-a invitat pe consilieri să parcurgă proietele 15 și 16 și să vină cu amnendamente.
S-a trecut la proiectele de e ordinea suplimentară, însă acestea au trecut imediat la vot. 

UPDATE, ora 12.02:


La ședința CLM și-au făcut apariția și Sandu Grumeză și arhitectul Andrei Chivu. Decebal Făgădău a declarat că bugetul municipalității pentru 2016 este unul sustenabil. El a arătat că peste 12 milioane de lei au fost alocați învățământului și peste 2 milioane la cultură și peste 2,5 milioane la sănătate.
Bugetul de anul acesta este de 814.738.000 lei.
Președintele Ligii Studenților, prezent la ședință, a cerut decontarea transportului pentru studenți.
Andrei Chivu a vrut să ia cuvântul, dar nu a fost lăsat. El a propus un amendament la proiectul de buget. Mai exact, Chivu cere transferarea sumei de 135.000 lei pentru realizarea unei analize la nivelul Primăriei Constanţa privind riscurile de fraudă la nivelul instituţiei de administraţie publică.
S-au înregistrat două voturi împotrivă şi 19 „pentru” acest amendament.
 
„Constat că din partea Opoziţiei lipsesc patru consilieri locali. Vreau să subliniez neimplicarea PNL în ceea ce priveşte bugetul Constanţei. Votul nostru împotrivă nu reprezintă neimplicare. Avem o altă viziune. Nu negăm că sunt proiecte bune în buget, dar avem o altă viziune”, a declarat radu Matei.
 
Bugetul  a fost votat cu 19 voturi ”pentru” și două împotrivă.
  

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii