Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:16 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A apărut proiectul noii legi a retrocedărilor. Foştii proprietari vor fi despăgubiţi în natură până în 2016, iar cu bani abia din 2017 (Vezi document)

ro

15 Mar, 2013 12:54 2222 Marime text
Cererile privind privind restituirea proprietăţilor naţionalizate de regimul comunist ar urma sa fie soluţionate pana cel târziu 2017, potrivit proiectului noii legi a retrocedărilor publicate de ANRP şi pe care Guvernul Ponta îşi va angaja răspunderea în Parlament. Potrivit proiectului de lege, întâietate vor avea despăgubirile în natură care la nivel local vor trebui să fie realizate până la 1 ianuarie 2016. Procesul de despăgubire va avea mai multe etape: restituire în natură pe plan local, compensarea prin puncte decisă la nivel central, licitaţii cu acele puncte pentru imobile din fondul naţional şi, abia din 2017, valorificarea punctelor în numerar în tranşe anuale de 14%. Legea prevede şi un impozit de 85% pentru cei care cumpăra punctele de despăgubire de la foştii proprietari.
În cazul dosarelor soluţionate până la data intrării în vigoare a noii legi, plata sumelor de bani se va face în termen de 5 ani, în tranşe anuale egale, începând de la 1 ianuarie 2014.

Potrivit proiectului de lege, întâietate vor avea despăgubirile în natură, mai ales la nivel local, acolo unde foştii proprietari pot primi terenuri sau imobile aflate în proprietatea statului. Proiectul prevede şi despăgubirile în bani celor care au dosarele soluţionate înainte de intrare în vigoare a acestei legi.

Vezi textul proiectului de lege ataşat

Citeşte mai mult AICI

Ti-a placut articolul?

Comentarii