Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:52 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

137 de infracțiuni privind coruperea alegătorului și 20 pentru fraudă la vot sunt în curs de cercetare

ro

06 Jun, 2016 18:46 1171 Marime text
În aceste momente, polițiștia cercetează 137 de infracțiuni privind coruperea alegătorului și 20 pentru fraudă la vot, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constatate la alegerile locale din acest an.
 
Potrivit unui comunicat transmis astăzi de IGPR, din punct de vedere al ordinii și siguranței publice, alegerile locale din acest an au fost cele mai sigure alegeri din ultimii ani, iar prezența activă a polițiștilor a făcut ca, în ziua procesului electoral, la nivel național, să nu fie înregistrat niciun eveniment deosebit.
 
Pentru siguranța cetățenilor, în ziua alegerilor locale, peste 33.400 de polițiști au acționat în toată țara, atât în preajma secțiilor de votare, cât și în zonele cu aflux mare de populație, pentru menținerea ordinii publice și pentru cercetarea cu celeritate a sesizărilor cu caracter electoral. Măsurile luate de polițiștii care au acționat pentru păstrarea ordinii și siguranței publice, siguranței rutiere și a transporturilor feroviare au făcut ca, în ziua alegerilor, să nu fie înregistrate situații grave, care să afecteze procesul electoral.
 
„Peste 9.600 de polițiști au asigurat măsuri de pază și protecție la secțiile de votare, la circumscripții și pe timpul transportului materialelor electorale, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Prezența activă a polițiștilor a făcut ca în această zi numărul infracțiunilor săvârșite cu violență și cele de natură judiciară să se situeze sub media ultimilor ani, reliefând faptul că măsurile pentru creșterea siguranței cetățeanului, adoptate de Poliția Română, și-au atins scopul”, a mai transmis IGPR.
 
Polițiștii din întreaga țară desfășoară activități de cercetare cu privire la 245 de semnalări privind posibil vot multiplu, transmise prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot. De asemenea, polițiștii au constatat 823 de fapte de natură contravențională, dintre care cele mai multe au constat în continuarea propagandei electorale, comercializarea, distribuirea și consumarea de băuturi alcoolice ori fotografierea sau filmarea, prin orice mijloace, a buletinelor de vot.
 
„În perioada următoare, polițiștii vor desfășura activități sub coordonarea procurorilor din cadrul unităților de Parchet competente pentru clarificarea tuturor aspectelor sesizate, precum și stabilirea împrejurărilor în care acestea s-au produs. Reamintim că, pe toată perioada electorală, însemnând campania electorală, ziua și pre-ziua votului, față de situația înregistrată la precedentele alegeri locale din 2012, numărul de sesizări a scăzut cu 43%, infracțiunile sesizate au fost cu 51% mai puține, iar al contravențiilor cu 53%”, conform aceleiași surse.
 
În localitatea Calafat s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot în forma tentativei după ce doi alegători au primit câte două buletine pentru alegerea primarului. Unul dintre alegători a aplicat ștampila „Votat” pe ambele buletine de vot, însă acestea nu au fost introduse în urnă.
 
Ofițerii de poliție din București au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de instigare la fraudă pe numele unei persoane care este membru al unei secții de votare. „Aceasta a înmânat unui alegător două buletine de vot în plus față de cele prevăzute de lege. Alegătorul este cercetat pentru infracțiunea de fraudă la vot”.
Tot pentru fraudă la vot este cercetat un membru al unei secții din Bistrița-Năsăud, care a votat în cadrul secției fără a avea acest drept, întrucât locuiește în altă unitate administrativ-teritorială. În județul Maramureș, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot, după ce o femeie a luat de pe masă 9 buletine de vot, dintre care 7 pentru primar și a intrat cu ele în cabina de vot, ștampilându-le pe toate. La ieșirea din cabină, a fost observată de unul dintre membrii biroului electoral al secției, care a întocmit proces-verbal de constatare și a anulat șase dintre cele șapte buletine de vot, conform comunicatului transmis de IGPR.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii