Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sunteţi mulţumiţi de activitatea lui Traian Băsescu în cei zece ani de mandat la Cotroceni?

ro

21 Dec, 2014 19:41 3032 Marime text
Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni după zece ani de mandat. I-a predat ştafeta lui Klaus Iohannis.
 
2004-2014: zece ani în care, ne place sau nu, România a fost condusă de Traian Băsescu. Zece ani marcaţi de criza economică, dar mai ales de crize politice. Zece ani în care Traian Băsescu şi aliaţii sau adversarii săi au pendulat între dramă şi comedie.
 
Pe lângă momentele de glorie, cei zece ani de preşedinţie au fost marcaţi însă şi de două exiluri forţate de la Cotroceni. În primăvara lui 2007, Parlamentul a decis suspendarea sa, pentru o lungă listă de motive. Celebra coaliţie a celor 322 de senatori şi deputaţi a votat suspendarea preşedintelui, însă la referendumul de pe 19 mai 2007, aproape trei sferturi dintre cei care s-au prezentat la urne au spus NU demiterii lui Băsescu. Aşa că preşedintele s-a întors la Cotroceni, după o lună.
 
Acelaşi scenariu s-a repetat şi în 2012, când funcţia lui Băsescu a atârnat de un fir de păr. Suspendat din nou de Parlament, preşedintele a realizat că, de data aceasta, riscă să fie demis de votul popular, astfel că a făcut un apel pentru boicotarea referendumului. A funcţionat: cu o prezenţă sub 50%, referendumul din 29 iulie a fost invalidat. A fost însă o victorie amară pentru Băsescu: 87% dintre cei care au venit la vot au spus DA demiterii, adică aproape 7 milioane şi jumătate de alegători, mult mai mulţi decât cei care îl votaseră la prezidenţialele din 2009.
 
Şeful statului nu a avut o relaţie armonioasă nici cu premierii care s-au succedat în ultimii zece ani. Singura excepţie: Emil Boc, pe care, după cum a recunoscut preşedintele, l-a susţinut fără rezerve atât la Guvern, cât şi în partid. În schimb, Victor Ponta s-a ales cu apelativul „pisicuţ“. Despre desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele a spus ca a fost „o mare eroare“. Cât despre Călin Popescu-Tăriceanu, acesta a primit porecla „Tăriceanu, inimă zburdalnică“.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa lansează un sondaj de opinie, în care vă invităm să ne spuneţi opinia dumneavoastră despre mandatul lui Traian Băsescu.


Sondajul s-a încheiat la data de 04.01.2015

Aşteptăm să ne împărtăşiţi opiniile dumneavoastră şi printr-un comentariu, păstrând, desigur, o notă decentă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii