Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie Sunteţi de acord cu ridicarea imunităţii parlamentare?

ro

27 Mar, 2015 10:31 2633 Marime text
În bătrânul Sumer, cu mii de ani în urmă, celor care făceau parte din Sfatul bătrânilor şi membrilor Sfatului celor apţi să poarte arme li s-a acordat prima dată imunitate. Dacă imunitatea primilor era statuată de înţelepciune, ceilalţi se bucurau de acest privilegiu datorită rolului pe care îl aveau, acela de apărători ai cetăţii. Aceasta a fost prima formă a imunităţii celor care conduceau destinele unei naţii. „Cununa“ o primea doar cel care trebuia apărat pentru a participa liber la o dreaptă legiuire.
 
Imunitatea parlamentară a zilelor noastre ar trebui să însemne responsabilitate, şi nu privilegiu. Imunitatea este cea care protejează mandatul parlamentarului în dreptul exercitării puterii legislative, şi nu omul! În statul de drept, imunitatea se rezumă numai la acele infracţiuni ce rezultă din exprimarea voturilor sau a opiniilor în cursul îndeplinirii mandatului şi pentru care deputaţii şi senatorii pot fi traşi la răspundere juridică disciplinară. Pentru infracţiunile ce nu au nicio legătură cu îndeplinirea acestui mandat, imunitatea trebuie să funcţioneze la fel ca în cazul oricărui alt cetăţean de rând.
 
Pentru că această imunitate parlamentară îndelung discutată şi disputată a ajuns să aibă alte valenţe, alte mize în România anului de graţie 2015 şi pentru că Parlamentul a ajuns să menţină imunitatea membrilor săi chiar şi când aceştia sunt cercetaţi pentru fapte care nu au legătură cu actul exercitării puterii legislative, poporul român iese în stradă!
 
Mai multe persoane din Constanţa anunţă că vor organiza astăzi, de la ora 18.00, în faţa Prefecturii Constanţa, un protest împotriva imunităţii politice.
 
„Milităm pentru menţinerea imunităţii doar pentru declaraţii politice. Nu dorim folosirea ei că paravan pentru infractori! Astăzi, şi Dan Şova a rămas cu imunitate! Parlamentarii continuă să îşi bată joc de popor şi de justiţie, ignorând mesajul transmis în noiembrie de stradă. E timpul să le reamintim de ce am ieşit în noiembrie!“, este mesajul postat de unul dintre administratorii grupului creat pe Facebook special cu ocazia acestui protest.
Concomitent, acţiuni similare sunt programate şi în Bucureşti, Cluj, Sibiu, Timişoara, Iaşi, Bacău, Braşov şi Oradea. La aceste manifestaţii şi-au anunţat participarea, până în prezent, peste 2.000 de persoane.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa lansează un sondaj de opinie cu întrebarea:
 
Sondajul s-a incheiat la data de 19.04.2015


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii