Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie Sunteţi de acord cu reinvestirea veniturilor lăcaşurilor de cult în proiecte pentru construirea de şcoli sau spitale?

ro

29 Feb, 2016 00:00 7304 Marime text

 
La finele anului trecut, deputatul Colegiului uninominal nr. 3 din Circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa, social-democrata Cristina Dumitrache, a înaintat către premierul Dacian Cioloş o întrebare „îndrăzneaţă“: 

„Este posibil ca veniturile realizate de către aceste lăcaşuri să fie reinvestite în folosul comunităţii, respectiv în construirea de şcoli, spitale, aşezăminte pentru îngrijirea bătrânilor şi creşterea copiilor orfani?“.


Deputatul Dumitrache i-a reamintit premierului Cioloş că, nici până în prezent, nu a primit răspuns din partea Ministerului Educaţiei la întrebarea: „Este posibil ca, începând din anul şcolar 2016-2017, să se introducă în programa de învăţământ ca materie opţională istoria religiilor, la alegere cu istoria artelor, ţinând cont mai mult de interesul copiilor şi de cerinţele actuale ale unei societăţi evoluate şi moderne?“. Provocare venită din partea deputatului PSD de Constanţa Cristina Dumitrache, lansată premierului Dacian Cioloş a „îndrăznit“ să abordeze un subiect sensibil pentru politicieni - veniturile realizate de lăcaşurile de cult.

Dat fiind răspunsul Executivului, potrivit căruia „veniturile realizate de către cultele religioase nu sunt impozabile dacă sunt utilizate în sprijinirea activităţilor educaţionale, culturale şi sociale în sensul susţinerii activităţilor de cult“, Cotidianul ZIUa de Constanţa vă propune un sondaj de opinie, adresându-vă următoarea întrebare:

 
Aşteptăm să ne împărtăşiţi opiniile dumneavoastră şi printr-un comentariu, păstrând, desigur, o notă decentă.

Citeşte şi: Provocare pentru premierul Dacian Cioloş: Deputatul PSD Cristina Dumitrache „atentează“ la veniturile bisericilor (document)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mihai Mocanu 11 Mar, 2016 09:15 Nici eu nu sunt de acord cu aceasta propunere mai ales ca Biserica se ingrijeste in prezent de o gramada de centre sociale si lacasuri istorice de cult in timp ce Statul se pare ca doar fraudeaza banii. Voiam sa aduc precizarea ca Biserica este in prezenet platitoare de taxe si impozite, fiind scutita doar de impozitul pe profit in mod logic deoarece fiind institutie publica nu poate avea profit prin definitie contabila.
  • Limbau Tudor 03 Mar, 2016 19:05 Nu sunt de acord cu aceasta forma de "reinvestire a veniturilor...". Biserica trebuie sa-si ingrijeasca toate asezamintele de cult si sa creeze conditii clerului si poporului de asi practica si manifesta credinta in mod demn. Scolile si spitalele publice sunt in grija exclusiva a guvernantilor si asa trebuie sa fie. Dar impozitarea proprietatilor si activitatilor economice de orice fel ale cultelor este singura masura care ofera conditii transparente si implicit incontestabile cultelor de a dispune cum doresc de aceste venituri. Pe scurt, banul public {din texe si impozite} trebuie administrat de popor prin reprezentantii sai alesi. Asta inseamna democratie daca vrem o tara "ca afara" si nu ca inspre rasarit.