Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:37 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie Credeţi că statul ar trebui să intervină pentru a-i ajuta pe românii care au credite în franci elveţieni?

ro

20 Jan, 2015 00:00 2736 Marime text
Cursul francului elveţian anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut, astăzi, din nou: cu 1,1%, la 4,4716 lei. Un nou maxim istoric, în timp ce referinţa pentru euro a scăzut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei, iar cea pentru dolar a coborât de la recordul de 3,8863 de lei, înregistrat vineri, la 3,8815 lei.
 

Francul elveţian a început să se aprecieze, joi, 15 ianuarie, cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată.
 
Banca Naţională a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011 pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro.
Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro. De asemenea, Banca Centrală Europeană a scăzut rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.
 Uriaşa apreciere înregistrată de francul elveţian în ultimele zile afectează peste 150.000 de români. Astfel, cei care au credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, declara, la finalul săptămânii trecute, că băncile trebuie să evalueze individual cazurile pentru creditele în franci elveţieni şi să identifice soluţii împreună cu fiecare client în parte, întocmai cum Banca Naţională a „încurajat întotdeauna“ instituţiile de credit.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa lansează un sondaj de opinie, prin intermediul căruia vă invităm să ne spuneţi dacă sunteţi de părere că statul ar trebui să intervină pentru a-i ajuta pe românii care au credite în franci elveţieni. Aşteptăm să ne împărtăşiţi opiniile dumneavoastră şi printr-un comentariu, păstrând, desigur, o notă decentă.

Sondajul a fost încheiat pe data de 25 ianuarie 2015

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • oarepanacand 22 Jan, 2015 12:45 Imi pare foarte rau pentru cei care sunt acum in postura platitorului cu adaos pentru creditele facute cu ani in urma in franci elvetieni dar, riscurile sunt riscuri, iar aceasta crestere a francului cred ca nu a fost prevazuta nici de finantistii helveti. Nu asa de mare, pentru ca o fluctutie intervalutara are loc zilnic, dar de data asta s-a speriat foarte multa lume. La noi, credite in franci au luat mai ales "alesii" politici sau oameni de afaceri care la vremea respectiva radeau de "prostimea" care se indatora la banci in euro sau lei. Roata se intoarce intotdeauna!