Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:36 21 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Majoritatea participanţilor la sondaj cred că Aurelian Coliş ar trebui să fie desemnat „Poliţistul anului“ pentru modul în care a intervenit la accidentul de pe A4

ro

21 Aug, 2017 00:00 1793 Marime text
O tragedie rutieră a avut loc pe data 3 august, în jurul orei 13.00, pe Autostrada A4. Un autoturism Ford, cu numere de înmatriculare de Braşov, a intrat în parapet, care a străpuns caroseria maşinii. În automobil se afla o familie alcătuită din trei persoane, doi soţi şi un copil. Femeii i-au fost retezate ambele picioare, iar bărbatul şi-a pierdut un picior. Ulterior, la spital, una dintre victime, o femeie, a decedat. Femeia decedată era mama copilului şi soţia bărbatului care a supravieţuit.
 
Primul ajuns la faţa locului a fost poliţistul Aurelian Coliş, din cadrul Serviciului Rutier Constanţa. Acesta a scos copilul din maşină şi l-a resuscitat. „Copilul se afla între banchetele autoturismului. Am procedat la extragerea copilului dintre banchete, l-am întins pe asfalt, i-am făcut resuscitare, pentru că nu avea aer. După, am luat o curea şi am improvizat un garou, deoarece pierdeau foarte mult sânge. Dacă nu improvizam aceste garouri, cred că îi pierdeam pe amândoi“, a povestit poliţistul Aurelian Coliş, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa. În timp ce a acordat primul ajutor, Aurelian Coliş s-a rănit serios la mâna stângă. Gestul poliţistului a strâns în mediul online mii de aprecieri şi tot atâtea mesaje de susţinere.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a lansat sondajul de opinie cu întrebarea „Credeţi că Aurelian Coliş ar trebui să fie desemnat Poliţistul anului pentru modul în care a intervenit la accidentul de pe Autostrada A4?“.
 
La sondaj au participat 614 persoane. Dintre acestea, 86% cred ca poliţistul Aurelian Coliş ar trebui să fie desemnat „Poliţistul anului“ pentru modul în care a intervenit la accidentul de pe Autostrada A4, în timp ce 14% sunt împotrivă. 

„Pentru un poliţist adevărat, a ajuta semenii face parte din rutina serviciului“ 

Mai mult, cititorii ne-au împărtăşit şi părerea lor cu privire la subiectul sondajului. „Păi să fie, dar nu cred ca îi ţine de foame. Mai bine decât un titlu i-ar ţine de foame un salariu în plus“, crede Georgiana T. „Cu siguranţă, DA! Dar la noi nu se ştie niciodată ce primeşti pentru o faptă bună sau eroică! Deh!... Ca la noi!...“, susţine Gicu S. „În mod normal, DA, dar, de obicei, în sistemul nostru nu primeşti nimic“, a punctat Marin Ch.
 
„Nu, pentru un poliţist adevărat, a ajuta semenii face parte din rutina serviciului. Credeţi că e prima faptă de acest fel a lui sau a altor lucrători de poliţie care au intervenit în situaţii deosebite/grave, numai că nu au fost mediatizate?“, a scris Metin C.
 
„Ce poliţistul anului, dacă cu cinci minute mai devreme luase un permis de conducere pentru că spunea el că nu a acordat prioritate în sensul giratoriu de la autostradă?“, ne-a scris Valentin L.M. „Mai bine un premiu, acolo, 200-300 de lei, un premiu simbolic, zic eu“, menţionează Cristinel G. „Felicitări pentru fapta lui, să fie declarat poliţistul anului! Dacă a luat permisul cuiva, bravo lui, deoarece circulaţi haotic“, a subliniat Natalia S.
 
„Eu am o întrebare simplă. Câţi dintre voi aţi văzut un accident rutier? Presupun că mulţi? Dar câţi aţi intervenit până să vină salvarea, SMURD-ul sau pompierii? Câţi dintre voi v-aţi murdărit hăinuţele cu sângele victimelor unui accident?“, a comentat Mugurel. „Eu îl ştiu şi este un om deosebit!“, susţine Gigi B.
 
„Da, trebuie să fie pus într-o lumina bună, pentru că acest om merită tot respectul, dar, scuze, Poliţia Locală... no comment...“, a scris Mihail G. „Intervenţia la un accident rutier nu este chiar aşa simplă, în scurt timp trebuie să sintetizezi gravitatea accidentului şi a răniţilor, eşti pus în situaţia de a alege cui să acorzi primul ajutor în funcţie de răni şi de starea accidentaţilor“, a precizat Maverik M.

„Păcat că astfel de oameni întâlneşti foarte rar“

„Îţi trebuie un caracter puternic să poţi interveni în descarcerare sau scoaterea persoanelor din maşini implicate în accidente. Omul, lăsând haina de poliţie deoparte, putem spune că a reacţionat din instinct şi din voinţa de a salva, nu pentru titluri sau bani. Respect domnului, indiferent câte permise a luat sau critici ca-şi face treaba“, crede Marian A. „Mai bine să respectăm regulile de circulaţie, ca să nu le dăm motive de premiere sau poliţistul anului“, susţine Ciprian I.
 
„Chiar dacă nu este desemnat poliţistul anului, cu siguranţă este! Păcat că astfel de oameni întâlneşti foarte rar“, a comentat Adi A. „Da! Doar nu o să nominalizaţi vreun şoarece de birou, posesor de legitimaţie de poliţist, al cărui singur risc ar fi să răcească de la aerul condiţionat sau să îşi luxeze glezna când merge la sală în timpul orelor de serviciu...“, a subliniat Adi M.
 
„Eu zic să îl încadrăm în echipa supereroilor - Batman Spider Superman, dacă el este un erou, pe cei ce sunt pe plajă, pe munte şi îşi riscă vieţile cum sa îi numim?“, a precizat Adrian G. „Pe podium, următoarele două locuri trebuie să fie rezervate pentru poliţistul lui Boureanu! Clar!“, a declarat Dani P. „Într-adevăr, munca poliţistului constă în a ajuta oamenii, dar într-o situaţie de acest gen trebuie să dovedeşti foarte multă stăpânire de sine ca să reuşeşti să salvezi trei victime ale unui accident, trebuie să fii un super om... nu doar un om obişnuit, chiar şi poliţist, care se poate pierde în astfel de situaţii...“, a punctat Norel C.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cosmin P 23 Aug, 2017 19:14 Politistul in cauza a actionat corect si rapid si da, ar merita un asemenea titlu dar fiind la fata locului accidentului pot spune ca pompierii smurd au cele mai mari merite pentru ca au intervenit foarte rapid si cu mult profesionalism avand in vedere circumstantele si pozitia victimelor din autoturism.