Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:40 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum văd constănţenii staţiunea Mamaia la 110 ani de existenţă „O struţocămilă… creaţie a unor minţi deformate şi bolnave“

ro

15 Aug, 2016 00:00 1409 Marime text
 

Pe 13 august, staţiunea Mamaia a împlinit 110 ani de existenţă. De mai bine de un secol, faimoasa staţiune reprezintă cel mai atractiv obiectiv turistic de pe litoralul românesc. Aceasta a fost inaugurată la 22 august 1906 şi a suferit o mulţime de modificări de-a lungul anilor, trăind perioade de glorie şi de regres.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a lansat, pe data de 8 august, sondajul de opinie cu întrebarea: Cum vi se pare staţiunea Mamaia în 2016, la 110 ani de existenţă?
La sondaj au participat 532 de cititori ai cotidianului ZIUA de Constanţa. 42% dintre aceştia consideră că Mamaia „arată jalnic, şi-a pierdut tot farmecul“, 25% dintre respondenţi cred că „Mamaia de odinioară era mai frumoasă“, alţi 18% au optat pentru varianta de răspuns „arată bine, dar se putea şi mai bine“, 8% dintre participanţii la sondaj spun că nu le pasă cum arată staţiunea şi doar 7% sunt de părere că staţiunea Mamaia „este inedită şi plină de viaţă“.


 
În plus, unii constănţeni au ţinut să ne împărtăşească şi părerile lor, pe care le prezentăm mai jos:
„Fiind cartier al Constantei, Mamaia arată la fel de bine sau de rău ca şi locuitorii oraşului!“, crede „Fani“.
„Alina Jula“ spune că în Mamaia se simte cel mai bine.
 
„Petrică Pantrjel“ este de părere că „Mamaia a ajuns o struţocămilă plină de bube şi puroi, o aglomerare haotică de clădiri lipsite de personalitate şi stil, ceva între favelele braziliene şi cartierele periferice ale Istanbulului, cu o plajă mutilată de construcţii aiuristice, lipsită de parcuri şi spaţii verzi şi de relaxare, cu malul lacului mutilat definitiv de puzderia de blocuri, un monstru urban inutil şi bolnav, creaţie a unor minţi deformate şi bolnave“.
 
„Prea multe clădiri construite. Spaţiul verde a devenit inexistent (de aia nici nu mai plouă pe la prânz cum ploua prin anii '70), iar lovitura de graţie a fost dată de construcţiile de blocuri şi cluburi în nordul staţiunii, unde au fost defrişate hectare de spaţiu verde... Oricum, nu ştiu ce om cu scaun la cap ar cumpăra locuinţă între două ape, având în vedere faptul că marea şi lacul s-au mai unit de câteva ori în timpul furtunilor de iarnă. Şi asta mă duce la concluzia că indivizii ăştia sunt nişte descreieraţi ahtiaţi de plăceri şi tot ce s-a construit în direcţia asta,  autostrada Bucureşti-Constanţa, şi blocurile de care vorbeam au fost numai pentru satisfacerea lor. Sper din toată inima să vină în anii următori câteva furtuni iarna (aşa cum le ştiu eu că erau prin anii '80), să măture tot gunoiul“, a comentat „Bogdan Vicoveanu“.
 
„Tibi“, un alt respondent, consideră că Mamaia este plină de „construcţii amplasate haotic, iar plaja, de şezlonguri“.
 
Mai mult, un cititor şi-a lăsat mesajul în limba engleză: „Mamaia is in all aspects the most modern and updated Romanian resort by international standard. It has long beautiful beaches next to a lake on the other side of the highway. Investments like the Telegondola and Aqua Magic have been successful. However, there are plenty of improvements to be implemented. Entering Aqua Magic for 70 RON a person is a lot for a middle class Romanian family. This way of being «exclusive» is not promoting any resort regardless where it is situated. Traffic is neither not well regulated in the top season, the whole area is overpriced even compared to the neighbour Mamaia Nord and it all seems a bit over the top really. When visiting Romania many foreign tourists would like to find more Romanian atmosphere like in other resorts like Mangalia, Saturn, Neptun and Venus“, a scris „Tor Skare“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii