Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:09 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceri made in România Şpagă la nivel înalt

ro

23 Sep, 2010 16:58 1614 Marime text

mamaia_exotic_car_show_ionut_barbu_radu_mazare_tania_budi_ion_tiriac.jpgDupă prima parte a înregistrării unei conversaţii dintre Elan Schwartzenberg şi un posibil partener de business, azi aveţi a doua parte, iar mâine ultima. Veţi oberva cum se fac banii în România, comisioane şi jocuri politice.

Elan Schwartzenberg: "Deci, avem posibilitatea să punem un om. E un risc imens. Când fac calcule, estimez. Putem să luăm, sigur, minimum 500, maximum două milioane. Estimarea mea. Adică să luam, nu înseamnă să luăm acasă, noi. Presupune costuri de... eu am avansat, până acum, 40, plătiţi, eu am făcut calculul, dar eu mi-am lăsat 40 în sensul de ajutor generic. Înţelegi? Adică, pun şi eu umărul la o chestie la care se face aşa. În momentul în care au cerut 200, nah, e o chestie în care îmi pun timpul. Am fost rugat să nu spun, că sunt bani mulţi. Nu spui până după alegeri nimic. Ai acum ăia 40, o dată, ai pe aia 100 de prima dată, şi nu avem nimic împotrivă să ne cunoaştem cu încă doi, dac-o fi. Nu avem nimic împotrivă să stam cu oamenii de vorbă, să ne cunoaştem, dar după ce i-o numi. Până atunci nu ştie nimeni cine, cum, ce şi aşa mai departe. Gândeşte, ai timp, mai dormi o noapte pe asta. În faza iniţială, eşti blind pe mâna mea. Poziţia este un viceprimar într-unul din primele cinci oraşe şi "linked" cu campania primarului, în sensul că eşti donator, ai viceprimarul tău. Adică îi dăm bani lui Radu Mazăre pentru campanie, da, şi vin şi spun: vreau să fie Ionuţ Barbu viceprimar. El spune: Elan, ai un post de viceprimar, vezi că ai aici o listă de zece oameni pentru viceprimari şi eu spun: să fie Ionuţ Barbu al meu, par example.

Sau ne uităm la Timişoara unde am o relaţie. Bă, noi ştim că ne-am pus omul nostru acolo. În patru ani, volens- nolens, a concesionat un teren, a vândut un teren, un proiecţel cu băieţii ăştia cu asfaltul, suma... minimum 500 de mii, ai întors banii, 240 de mii ori doi ca să ştii că e garantată, mi se pare de bun simţ. La falsul de două milioane, nu mi se pare mult, să ştii, din partidul lor, într-unul din oraşele astea enumerate. Că s-a spus: băi, cât ai? Mai am doi oameni, să dau jumate din bani acum? Teoretic, îi duci tu jumătea asta din bani. Noi aşa o luăm, să zicem. Când a fost numit omu' pe două jumate, ne aşezăm la o masă şi spunem: D, cu D, ăştia-s oamenii, vicele e numai al nostru, poziţia noastră şi am contribuit şi la campanie. Suntem parte acolo cu ce putem face. Ce ştie Elan să facă: să pună două panouri, inclusiv două panouri . După părerea mea 51 la sută şanse să câştige, ca să nu zic un 99 la sută, dar zic 51 din N motive. Şi că ne luăm bani, teoretic, până acum, oamenii s-au cam ţinut de cuvânt, eu nu cred să facă mulţi pe branşa asta, pe direcţia asta. Unele le-am închis, unele le închid, altele sunt în curs.

Când se aşază pe scaun, trebuie momit cu încă 100 de mii, atunci. Mai dormi o noapte pe asta, nu-i cu panică. Eu, ca să fiu sincer, singur nu ştiu dacă pot s-o fac. Teoretic trebuie să ai nişte ponturi. Tu ştii că primarul are o mie de chestii pe cap. Noi dăm nişte directive, vezi că e o licitaţie de coşuri de gunoi. Eu am făcut din astea. Eu am acum un proiect, cu un mall de 40 de mii de metri pătraţi, ştii cum e ăla al turcilor din afara Bucureştiului. La Mamaia, Aqua Parcul pe care l-au făcut băieţii la Constanţa, tot ce-i împrejur, nu ştiu dacă îţi aduci aminte, ştii cum arăta Mamaia înainte? Cineva a tăiat copacii, băieţii cu asfaltul care fac asfaltul au aranjat toată parcarea, lumina, tot ce e acolo... Deci eu sunt foarte implicat, muncesc mult. Sunt în punctul ca după 1 iulie aştept să culeg roadele la nişte chestii. Fac în Iaşi, Cluj, Timişoara, Arad, Constanţa. Asta-i ce fac eu".

Sursa: http://www.reportervirtual.ro/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii