Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:25 05 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cartea zilei Pachet Istorie. Curiozități Clasice. Trei lecturi fascinante care te vor purta în Grecia și în Roma Antică

ro

16 Oct, 2021 14:39 815 Marime text
Pachetul reunește două volume semnate de J.C. McKeown, unul dintre cei mai reputați specialiști actuali în istoria Antichității, și o carte-album într-o formulă grafică de excepție, aparținându-le istoricilor Nigel Spivey și Michael Squire. În total, 1000 de pagini închinate celor mai inedite aspecte ale lumii antice dedicate atât erudiților clasiciști și istoricilor, cât și cititorilor pasionați de faptele eroice sau anecdotice ale trecutului.

Curiozități grecești este o colecție de povești stranii și fapte surprinzătoare din leagănul civilizației occidentale. Vechii greci ne-au dăruit dramaturgia, filosofia și conceptul de democrație. Multe forme de artă și ramuri ale științei ar fi de neconceput fără contribuția lor. Homer, Euripide, Platon și Aristotel sunt câteva dintre numele răsunătoare ce stau la rădăcina culturii europene. Dar Grecia Antică, așa cum ne-o imaginăm astăzi, este o utopie la construcția căreia au contribuit mai multe generații de istorici tributari unei viziuni romantice. Vei descoperi în cartea lui McKeown fapte, obiceiuri și anecdote uimitoare – riguros documentate și captivant prezentate – din toate sferele vieții publice și private. Pur și simplu nu seamănă cu nimic din ceea ce ai citit până acum.

Curiozități romane aduce împreună poveștile stranii și faptele surprinzătoare din istoria celui mai mare imperiu al lumii. Despre romani știm că aveau o armată eficientă care le permitea să împingă din ce în ce mai departe granițele imperiului pe care l-au construit, vorbeau latina, izvorul înțelepciunii și al eleganței livrești, au reușit să creeze un sistem juridic exemplar, dar și o infrastructură impresionantă pentru acele vremuri. Dar acesta nu este un tablou complet al civilizației romane. McKeown reușește să contureze un tablou al civilizației romane mai aproape de realitatea vieții de zi cu zi, cu superstițiile, superficialitatea și rutina ei adeseori lipsită de logică sau de pragmatism.

Panorama lumii clasice este o lucrare concepută pentru o nouă generație de cititori, readucându-i la viață pe greci, etrusci și romani într-o lumină fascinantă. Textele semnate de Spivey și Squire redau atât informații culese din izvoarele istorice, cât și punctele de vedere despre civilizația clasică elaborate în ultimele decenii. Cei doi istorici au preferat o prezentare tematică în locul obişnuitei abordări cronologice: importanţa corpului în viaţă şi moarte, societatea, sexualitatea, familia, igiena şi dieta, cultul zeilor şi admiraţia faţă de eroi, atitudinea faţă de natură şi mediu, banii şi viaţa economică, conflictele militare, politica. Fiecare subiect este însoţit de imagini incredibile, unele dintre ele prezentate pentru prima dată publicului cititor: vase pictate, sculpturi de marmură, bronzuri, picturi murale, monede, clădiri, situri arheologice. De asemenea, volumul cuprinde și mici dicționare de personaje clasice şi mitologice, un glosar, o cronologie şi o hartă.

Articol și foto preluate de pe Editura All.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii