Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reteta Zaheu

ro

19 Mar, 2008 00:00 629 Marime text

Trimis la pensie, Bargoz s-a imbogatit cu 1,5 miliarde

De sambata, Inspectoratul de Politie al Judetului Constanta a inceput un nou capitol. A fost prima zi de munca a comisarului-sef Traian Aurelian Zaheu, care l-a inlocuit pe Bargoz. Noul comandant al IPJ are nume biblic, dupa cel al Sfantului Apostol Zaheu, praznuit de ortodocsi pe 20 aprilie. Care este cunoscut de cititorii de Biblie ca un vames plin de pacate, constient ca le are, dar doritor de smerenie. Potrivit Bibliei, experienta vietii lui Zaheu poate fi si experienta multora dintre noi, chiar daca sub forme usor diferite. De aceea, felul in care s-a apropiat el de Dumnezeu este exemplar pentru oricine vrea sa ia seama, incat se poate vorbi atat de "pilda Zaheu", dar si de "reteta Zaheu", utilizate pentru indreptarea, vindecarea si rezolvarea greselilor, bolilor si problemelor noastre. Probabil, utilizand metodele eroului biblic, dar si cele ale comandantului Zaheu, sefii sai de la Bucuresti s-au gandit ca ar putea avea bune rezultate dupa plecarea chestorului Mircea Bargoz de la comanda politiei locale. Care se pare ca a primit la pensionare, potrivit legislatiei in vigoare, circa 1,5 miliarde de lei vechi salarii compensatorii. Sambata, comisarul-sef Traian Aurelian Zaheu a fost prezentat, de catre chestorul Gheorghe Popa, seful Inspectoratului General al Politiei Romane, in calitate de sef. Noul inspector-sef este numit interimar pe o perioada de trei luni si se pare ca, inca de la inceput, a facut o impresie buna. Pentru prima oara dupa mult timp, subordonatii au venit destinsi la o sedinta, in IPJ se auzeau voci, usile birourilor erau larg deschise si senzatia de cavou disparuse. "Am venit aici ca sa aduc la indeplinire misiunile grele ce ne asteapta, si anume summit-ul NATO, alegerile locale, sezonul estival, alegerile parlamentare. Sunt misiuni pe care trebuie sa le aducem la indeplinire si in privinta carora nu trebuie sa gresim. Dupa parerea mea, problemele cu care se confrunta Constanta sunt acele actiuni de grup, conflictele stradale", a precizat Traian Aurelian Zaheu. De remarcat ca, spre deosebire de predecesorii sai, noul inspector-sef a recunoscut ca, in ipoteza in care postul sau va fi scos la concurs la sfarsitul interimatului, nu se va sfii sa participe, ceea ce este, de ce sa nu recunoastem, o bulina alba pentru noul sef al IPJ Constanta, care pare ca nu se ascunde dupa degete. In ceea ce il priveste pe fostul sef, Mircea Vasile Bargoz, acesta a tinut-o mortis, pana in ultima secunda, ca nu pleaca nicaieri. Abia in seara de dinaintea numirii in functie a noului sef a recunoscut ca nu mai conduce IPJ Constanta. Nu stim cate regrete are in aceasta privinta, dar cert este ca Bargoz a parasit Constanta probabil mai bogat cu un miliard de lei vechi.

1,5 miliarde pentru un chestor

Avand in vedere ca, de exemplu, un simplu comisar-sef, aflat pe o functie de conducere a unui serviciu, primeste de regula 300 - 500 de milioane de lei vechi la pensionare, nu este greu de ghicit cam cu cati bani din fondurile MIRA pleaca un chestor. Presupunand ca Bargoz a avut un salariu net de 1.000 de euro pe luna, tinand cont de prevederile Ordonantei de Guvern 38/2003, privind salarizarea si unele drepturi ale politistilor, la trecerea la pensie, Bargoz a primit aproximativ 40.000 de euro, ceea ce inseamna 1,5 miliarde lei vechi. Trocul cu gradul de chestor in schimbul IPJ Constanta, pe care se spune ca l-a facut Dan Valentin Fatuloiu cu Bargoz, nu a fost deci chiar asa de rau, chiar daca IPJ Constanta l-a pensionat pe Mircea Vasile Bargoz.

"IPJ nu este trambulina"

In vreme ce la IPJ se desfasura conferinta de presa in care protagonistii erau Gheorghe Popa si Traian Aurelian Zaheu, la sediul PNL, Cristian David, ministrul MIRA, preciza ca se asteapta ca noul inspector-sef sa reuseasca sa faca fata cerintelor acestui judet greu, cu o situatie operationala deosebita, caruia ultimii inspectori-sefi nu prea i-au dat de cap. Totodata, a mai precizat ministrul, nu trebuie interpretat ca IPJ Constanta este o rampa de lansare catre pensionare sau catre gradul de chestor, iar faptul ca noul inspector-sef nu este bastinas nu este neaparat un lucru rau. Si chestorul Popa a tinut sa abordeze acest subiect, mentionand ca, la momentul de fata, s-a considerat oportun ca fie adus un inspector-sef din afara, insa motivele acestei hotarari nu pot fi date publicitatii deocamdata. Comisarul-sef Zaheu are 51 de ani, iar pana in prezent si-a desfasurat activitatea la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul IGPR.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii