Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 01 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acasa la Radu Mazare

ro

28 Aug, 2008 20:00 603 Marime text

"Cand era mic, Radu nu vroia altceva decat sa fie sef"

Atunci cand isi aduce aminte de copilarie, edilul Radu Mazare probabil ca rememoreaza momentele petrecute in cartierul Drumul Taberei, pe Aleea Ghencea. Dat in folosinta in 1971, imobilul de patru etaje nu ofera o imagine tocmai frumoasa. Fatada, odata vopsita in alb, a prins nuante de gri, din cauza trecerii timpului. Insa, vegetatia bogata din zona iti da un sentiment de liniste si te racoreste in zilele arzatoare ale sfarsitului de vara. Cartierul pare linistit si doar niste copii iesiti la joaca tulbura calmul miezului de zi. In fata blocului, in parcare, un barbat mestereste la masina. "Il cunoasteti pe Radu Mazare?", a fost de ajuns sa rostesc pentru a-i atrage atentia. "Da, cum sa nu!? Cine nu il cunoaste? doar a copilarit la noi in cartier. Se juca aici, in locurile astea", imi spune zambitor cel care l-a vazut crescand pe primarul Constantei. Gheorghe Parvu locuieste la doua scari de apartamentul familiei Mazare. Pentru ca, asa cum spune, mama edilului nu s-a mutat de mult timp de acolo. "Tatal lui a murit in '98. Mama lui s-a mutat de curand de aici, la Constanta", spune vecinul.

Mama Gabriela, zbirul in casa

Povesteste ca Gabriela si Stefan, parintii celor trei frati Mazare erau vazuti ca fiind "corecti, cinstiti, sociabili... niste oameni normali". Erau modesti din punct de vedere financiar. "Sincer, nu stiam prea multe despre tatal sau, stiu ca lucra la Ministerul Comertului Exterior. Probabil ca se ocupa de ceva ce avea legatura cu marea. Ne simtim bine ca un fost vecin de-al nostru a ajuns primar. Lumea nu prea vorbeste despre el pe aici. Eu le-am mai lucrat prin casa, la partea de instalatii sanitare. I-am mai ajutat. Nu au vandut apartamentul, dar nu este locuit. Este mobilat, are tot ce ii trebuie. Cand au drum pe aici, mai trec", povesteste Gheorghe Parvu. Vecinul spune ca Radu, Alexandru si Mihai Mazare au fost niste copii normali: "Nu erau nebunatici, nu am avut niciodata probleme cu ei. Au fost tinuti din scurt, iar mama era zbirul in casa. A avut timp mai mult sa se ocupe de ei". Ma indruma catre vecinii de vis-a-vis de familia Mazare, cei care locuiesc la scara 1, apartamentul 2, care ma intampina cu reticenta: "Voi scrieti de rau de Radu? Sa stii ca nu am ce sa spun de rau, decat de foarte bine!".

Lider, inca din copilarie

Familia Chiriac i-a vazut crescand pe cei trei fii ai familiei Mazare. "S-au mutat aici in '72 sau '73. Cei mici aveau cateva luni, iar Radu vreo trei, patru ani. S-au nascut tot aici, in Drumul Taberei. De atunci ii cunoastem", isi incep istorisirea Mariana si Gheorghe Chiriac. "Au fost trei copiii educati foarte frumos si tinuti in frau. Adica pe primul plan a fost intotdeauna scoala. Daca mai aveau cate un rabat de la a merge undeva cu schiurile sau cu rolele, la scoala erau controlati si avea pretentii mama lor ", spun cei doi. Despre Radu povestesc ca a fost intotdeauna, inca din copilarie, un lider: "Intre copii, intre colegi, aici, in cercul in care se invartea, el era liderul. Absolut intotdeauna a fost asa". Familiile Chiriac si Mazare au fost intotdeauna apropiate, insa cei doi au tinut sa sublinieze faptul ca admiratia nu are baze subiective, ci foarte obiective. "Suntem mandri de el. Spun cu placere ca il vad la televizor mai ceva ca o vedeta. Chiar daca are probleme cu unii si cu altii, este foarte pragmatic, isi spune punctul de vedere direct, indiferent despre ce vorbeste. Asa a fost mereu... foarte curajos. Fratii lui mai mici erau sub tutela lui. Atunci cand o mai incasau de la unul, de la altul, chiar daca erau vinovati aia mici, ii apara si ii dadea o lectie celui care se lua de fratii lui. De mic a fost un luptator".

"Pe ce punea mana, reusea intotdeauna sa rezolve"

Vecina Mariana isi aduce aminte ca, in adolescenta lui, Radu Mazare era in stare de orice pentru a-si atinge scopul. Amuzata si emotionata, povesteste: "Era la liceu Radu si intr-o zi il vad cum curata usa de la intrare. O smirgheluia, dar la inceput ii daduse cu sticla, sa arate mai bine. , il intreb. Era foarte transpirat. . A facut-o mai bine ca un meserias. Va spun, pe ce punea mana, reusea intotdeauna sa rezolve. Si problemele la fel. Asa a fost dintotdeauna".

"Sandu este fin, delicat, discret"

Iubirea edilului pentru mare este egala cu cea pentru munte, spun vecinii. Insa, recunosc faptul ca Mazare a fost intotdeauna atras de soare si de caldura, "ca in Brazilia". In vacante, cei trei frati erau plimbati de o familie prietena, care nu a avut copii: "Familia Manoliu ii cara la mare si la munte, peste tot. Nu aveau copii si asa ca s-au atasat de ei. Si cum parintii nu aveau timp, plecau cu familia Manoliu in vacante. Si acum mai au grija de ei, sa stiti. Au tinut mult unii la ceilalti si nu i-au uitat copii nici acum, cand sunt mari. A fost o iubire reciproca. Ea era economist si el - inginer constructor. Radu ii spunea nea Goguta". Despre "cei trei crai" ai familiei Mazare nu au decat cuvinte de lauda. Diferiti, cei trei frati, Radu, Mihai si Alexandru, au fost mereu foarte apropiati. "Mihaita, blondul, este un pragmatic si un priceput. Era in liceu si aveau o biblioteca imensa. Pentru ca unele carti se stricasera, le-a legat el, singur. Sandu este mai boem, mai visator, dar are un caracter foarte frumos. Este fin, delicat, discret".

Stefan Mazare, un barbat frumos

Mariana Chiriac nu crede in seriozitatea declaratiei edilului, care povestea ca, pe patul de moarte, tatal sau l-a sfatuit sa se insoare abia dupa 40 de ani. "La ei in casa s-a glumit mult intotdeauna. Asa sunt ei, mai glumeti. Cred ca Radu n-a vorbit serios". Insa, este convinsa ca, intr-un final, primarul Constantei isi va gasi linistea conjugala si se va insura: "Intr-adevar, si taica-su s-a insurat la 32 de ani. V-am zis ca era un barbat foarte frumos". Vecinii povestesc ca tatal celor trei, Stefan, a fost un barbat sarmant, dragut. Canta foarte frumos la chitara si la voce. "Era centrul atractiei la o petrecere, la o chermeza, la o intalnire. Avea sarm foarte mult. Pacat ca, mai tarziu, sanatatea nu i-a permis sa-si vada copiii asa cum a vrut. A avut probleme cu inima si i-a fost frica sa se trateze asa cum trebuia. Daca se opera, poate scapa. Si doamna Mazare este operata la inima. Ea a fost mereu mai curajoasa, iar Radu o mosteneste", spune Mariana Chiriac. Cat despre Gabriela, mama lui Mazare, nu are decat cuvinte de lauda: "Este o femeie exceptionala. Le facea prajituri si le organiza frumos zilele de nastere. Este culta, citita... este ca o enciclopedie si povesteste foarte frumos. Ne spune mereu pe unde a fost si ce a vazut. Este un om foarte optimist si te incarca cu energie pozitiva. A fost mereu discreta si nu s-a gandit niciodata ca va ajunge pe prima pagina a ziarelor". Raducu, mezinul familiei Mazare, este deja antrenat de catre tatal sau pentru a deveni un barbat adevarat: "El, Radu, are grija de educatia copilului. Vrea sa fie curajos, asa cum este el. Vrea sa-l caleasca si sa-l faca un barbat adevarat. Nu stiu daca ii seamana Raducu foarte bine lui Radu, dar este un baiat disciplinat".

"El vrea liniste, vrea soare"

Gustul pentru calatorii se pare ca a fost mostenit de primar de la defunctul sau tata: "Era foarte des trimis peste hotare de catre Guvern si probabil ca i-a insuflat si lui pasiunea pentru calatorie". Vecinii din copilarie si-ar dori ca Mazare sa ajunga presedintele Romaniei, dar nu cred ca se va intampla acest lucru. "Face ceea ce promite si mi-as dori sa ajunga presedinte. Dar nu cred. El imbina utilul cu placutul. El vrea liniste, vrea soare...". Ne-am incheiat dialogul cu evocarea dorintelor din copilarie ale lui Radu Mazare: "El a vrut sa fie sef, intotdeauna. Chiar daca nu se exprima, felul in care se purta spunea totul".

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii