Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:33 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chiar dacă nu știu de fac pragul electoral PMP, PRU și ALDE Constanța au strâns semnăturile promise la Centru

ro

12 Oct, 2016 00:00 2381 Marime text
Termenul limită prevăzut de lege pentru strângerea semnăturilor ce asigură intrarea partidelor politice în competiția parlamentară programată pe 11 decembrie se aproprie de final. Până pe 27 octombrie toate formațiunile interesate trebuie să depună cele 200.000 de semnături strânse de la cei care îi susțin,…cel puțin pentru a concura.

Dacă la partidele mari, cu „vechime în câmpul muncii“ precum PSD și PNL, participarea la alegerile parlamentare nu poate fi pusă sub semnul întrebării, pentru formațiunile noi ar putea apărea probleme în strângerea numărului de semnături necesar. Și totuși, dorința celor mici de a nu rata competiția electorală pare să-i fi mobilizat pe activiștii de partid din PRU, PMP, ALDE, USB și alte partidulețe.
„Partidul România Unită a strâns semnăturile necesare pentru înscrierea în alegeri. În acest moment, sunt centralizate și îndosariate 200.000 de semnături și mai așteptăm să ajungă din teritoriu, până miercuri, încă 100.000 de semnături. PRU demonstrează astfel că este un partid serios și bine organizat. „Mulțumesc tuturor membrilor și simpatizanților PRU pentru efortul depus și pentru implicare!” a scris, la începutul acestei săptămâni, președintele PRU, Bogdan Diaconu, pe contul său de Facebook. Se pare că și pe plan local, membrii PRU s-au mobilizat. „La nivelul județului noi am reușit să strângem 4000 de semnături“, a declarat președintele organizației județene PRU Constanța, avocatul Dumitru Bădrăgan.
Și la ALDE oamenii par să se fi mișcat bine. Liderul organizației județene ALDE Constanța, senatorul Mircea Banias „scăpând“ de această sarcină de partid. „Ieri (n.r. luni) am depus la București 8.100 de semnături. Mai avem încă 2.000 strânse între timp dar se pare că nu mai este nevoie să le trimitem la centru deoarece avem numărul de semnături necesar. Pot spune că organizația de la Constanța se numără printre filialele fruntașe la capitolul strângeri de semnături pentru aceste alegeri parlamentare“, ne-a declarat liderul ALDE Constanța, senatorul Mircea Banias.
Campioană la a atrage susținerea, în scris, a electoratului constănțean pare a fi organizația județeană PMP Constanța. Potrivit președintelui filialei, Claudiu Iorga Palaz, activiștii și simpatizanții au reușit să strângă 13.000 semnături, toate fiind deja depuse la sediul central al partidului. „La nivel național, suntem în Top Cinci“, a adăugat liderul PMP Constanța, Claudiu Iorga Palaz.

Alegeri parlamentare 2016  

Scrutinul parlamentar din 11 decembrie a fost pregătit încă din 2015, nu mai puțin de patru legi electorale fiind adoptate în acest sens: legea partidelor politice, legea finanțării partidelor și a campaniilor, legea alegerilor parlamentare și legea votului prin corespondență. După două legislaturi în care deputații și senatorii au fost aleși uninominal, acum se revine la votul pe liste de partid ceea ce va conduce și la reducerea numărului de parlamentari. Normele de reprezentare prevăd ca un deputat să reprezinte 73.000 de locuitori, iar un senator va fi ales „pentru“ 168.000 de locuitori. Asta va duce la alegerea a 466 de parlamentari, cu 166 mai mulți decât ceea ce au exprimat românii, prin vot, la referendumul organizat în anul 2009 când au optat pentru 300 de parlamentari.

Așadar, în legislatura 2016-2020 Parlamentul României va avea 308 de deputați, 134 de senatori, 18 parlamentari din partea minorităților și 6 parlamentari ce vor reprezenta diaspora.
Pragul electoral de 5% a rămas neschimbat, iar pentru alianțe se mai adaugă 3% pentru al doilea partid intrat în alianță și câte un procent pentru următoarele, fără a se putea depași 10%. Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară și este calculat astfel: a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale (n.r. județe) pentru toți competitorii electorali, și b) în cazul alianțelor politice și alianțelor electorale, la pragul de 5% se adaugă, pentru al doilea membru al alianței 3% din voturile valabil exprimate pe țară și, pentru fiecare membru al alianței,începând cu al treilea, câte un procent din voturile valabil exprimate în toate circumscripțiile electorale, fără a se putea depăși 10% din aceste voturi.

Ti-a placut articolul?

Comentarii